Előfizetői tartalom

Putyin: a nagy visszatérés

Vajon hova vezethetnek a december eleje óta Moszkvában és más orosz városokban zajló tüntetések? Elképzelhető-e, hogy radikális politikai változások elindítóivá válnak? A világ más tájain többnyire ebben az irányban hatnak az ismétlődő megmozdulások, a társadalmi elégedetlenség jelei. A komoly fordulathoz azonban paradox módon szükséges egy másik mozzanat is, amely rendszerint észrevétlen marad: valamely számottevő külső erő beavatkozása a folyamatba. Az oroszok a szovjet korszakban erre használták a tankokat -- 1956-ban például Magyarországon, 1962-ben szitává lőve a Novocserkasszk városában sztrájkoló orosz munkásokat. Ma erre használják a kőolaj- és földgáz "csap elzárást" vagy az ezzel való fenyegetőzést Ukrajna, Belorusszia, sőt Szlovákia, Bulgária esetében.

Ilyen külső erő ma Oroszországban nem tud érvényesülni. Pedig a volt szovjet érdekszférában az ezredfordulón hatékonynak bizonyultak az amerikai PR-szakemberek által kitalált "egyszótagú jelszavakkal", nonprofit szervezetek pénzén megrendezett "narancsos", "tulipános" és egyéb posztszovjet "forradalmak" is, a Balkántól a stratégiailag fontos Moldova "twitterforradalmáig". ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés