Előfizetői tartalom

Miért védik az oroszok Szíriát?

Vlagyimir Putyin a szíriai konfliktust felhasználva megpróbálja megállítani az orosz befolyási övezetnek a Szovjetunió felbomlása óta is folyamatos zsugorodását. Újraválasztása óta a politikus ezt következetes politikai programként hirdeti, nem minden alap nélkül felhánytorgatván a nyugati világnak, hogy nem tartotta be a szovjet birodalom békés felbomlása érdekében Mihail Gorbacsovnak, majd Borisz Jelcinnek tett ígéreteit, többek között a NATO keleti bővítéséről való lemondást.

Szíria minden szempontból kulcsfontosságú a legalább minimális orosz befolyás megőrzésének szempontjából. A Szovjetunió Izraellel szemben már az 1950-es évek közepétől komoly katonai támogatást nyújtott a közel-keleti országnak. Az Asszad család legfontosabb politikai hátországát jelentő Baath párt uralomra jutását követően, 1963-ban Moszkva ezért tengeri támaszpontot...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés