Üzlet

New Yorkban már a tetőn termesztik a növényeket

Portfolio
A tetőn folytatott gazdálkodások egyre népszerűbbek New York mind az öt városrészén. A New York Times szerint a várostervezésért felelős osztály enyhített is a helyi szabályozásokon, hogy még inkább ösztönözze az üvegházak és farmok létesítését a tetőkön.
Csaknem egy évtizeddel azután, hogy a városhatáron belül lévő utolsó családi farm is megszűnt, bazsalikom és kínai kel nő Brooklynban, paradicsom, póréhagyma és uborka Queensben. Bronxban pedig nemrég a város az Egyesült Államok legnagyobb tetőgazdaságának megépítéséhez fogott neki. A növényeket New Yorkban már nem a földön, hanem a tetőn termesztik.

A helyben termesztett élelmiszer iránti fellángolt érdeklődés egyre népszerűbbé teszik a "tetőgazdálkodást". Akár földalapú, akár hidroponikus - azaz vízben termesztett - módszert használnak, az új gazdaságok jellemzően a tetőkön létesülnek, amelyek talán az utolsó felhasználhatatlan ingatlanterületek a világ egyik legnagyobb városában.

New Yorkban már a tetőn termesztik a növényeket
Az új típusú gazdálkodásból egyértelműen profitál a város. A tetőgazdálkodásban meg van a potenciál arra, hogy több millió liternyi esővizet tároljon és mentesítse ezzel a túlterhelt szennyvízcsatorna-rendszert. A városon belül learatott termény ráadásul kevesebb kamiont és alacsonyabb légszennyezést jelent, ami Michael R. Bloomberg polgármester egyik fontos célja.

Sok napsütés, erős szél

Ben Flanner, a Brooklyn Grange elnöke a New York Times-nak nyilatkozva két előnyre hívta fel a figyelmet: a napsütötte órák magas számára és a kártevők hiányára. Kihívás viszont az erős szél, ami felkaphatja a gyenge palántákat. "Okosnak kell lennünk, hogy jó megoldásokat találjunk ki a szél elleni védettésgre, ezért sok növényt rácsra futtatunk fel, illetve karóhoz rögzítünk." - mondta Flanner.

Az eddigi sikereken felbuzdulva további nagyobb beruházás is tervbe van véve a városban. A BrightFarms, mely szupermarketekhez közel épít üvegházakat az élelmiszerellátási lánc rövidítése érdekében, márciusban bejelentette, hogy a brooklyn-i Sunset Park 10 000 négyzetméteres tetőjén egy hidroponikus üvegházat fog létesíteni, amitől évi 500 tonna terményt várnak. Múlt hónapban pedig a város gazdasági fejlesztéséért felelős osztály kérvényt nyújtott be egy 20 000 négyzetméteres tetőgazdaság építéséhez a Food Center Drive-on, Bronx élelmiszerelosztó központjában.

Noha az üres háztetők száma elég sok, nem mindegyik alkalmas termesztésre. A tetőnek elég erősnek kell lennie, hogy elbírja a föld vagy üvegház súlyát, különben a megerősítés igen költségesnek bizonyulna. A megközelíthetőség szintén kihívás, hiszen néhány épületben nem vezet sem lépcső, sem lift a tetőre. Van olyan tető, melyet a magasabb épületek beárnyékolnak, ami szintén hátrány.
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Eséssel zárt a BUX