Előfizetői tartalom

Kitörhet-e a balti állam a Gazprom szorításából?

A Gazpromot szokás az orosz energiafegyvernek nevezni, amelyet a Kreml előszeretettel vett be hatalmi politizálása során. A korábbi szovjet érdekszféra európai országai rendre szembe találják magukat az orosz gázóriással, és a harcban nem számíthatnak nagyon másra, mint az Európai Unió jogi támogatására. Nemrég Litvánia indított az EU-jogra hivatkozva látványos szabadságharcot a Gazprommal szemben, de a jelek szerint még siker esetén is nagyon sokat kell majd fizetniük a litvánoknak.

Az Európai Unió sokat emlegetett harmadik energetikai csomagja a balti államokban előbb-utóbb elkerülhetetlenül az orosz expanzió visszaszorítását eredményezi. Litvánia például 2014 októberéig újjá akarja szervezni Lietuvos dujos nevű földgázvállalatát oly módon, hogy Brüsszel előírásainak megfelelően elkülönítse a "kék fűtőanyag" értékesítését, szállítását...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés