Üzlet

Elgáncsolták az állami mobilcéget

Portfolio
A negyedik mobilszolgáltató által elnyert frekvenciapályázatot vizsgáló illetékes bíróság ma megsemmisítette az NMHH januári frekvencia-pályázatát lezáró rendeletét, mivel indoklásuk szerint az akkori szabályozásnak megfelelően állami vállalat nem vehetett volna részt ajánlattevőként a tenderen. Az ítélet jogerős, nincs lehetőség ellene fellebbezni. A döntés egyik legfontosabb következménye, hogy az állami mobilcég valószínűleg már nem tudja idén elindítani szolgáltatását.
Mint arról korábban beszámoltunk, január végén eredményesen zárult az NMHH által 2011. augusztus 4-én meghirdetett frekvenciaárverés. Négy szolgáltató - a Magyar Posta vezette konzorcium, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone - szerzett frekvenciahasználati jogosultságot. A nyertesek összesen 43,9 milliárd forint plusz áfa összeget ajánlott fel a frekvenciablokkokért.

A Magyar Posta-MVM-MFB Invest konzorcium a liciten az "A" a "D" és az "E" blokkokat nyerte meg, összesen 10 milliárd forintért. A "B" és "C" blokkok esetében a Vodafone választhatta az első két "B" blokk helyét, melyekért 15,7 milliárd forintot ajánlott, a harmadik és a negyedik helyet a Magyar Telekom választotta, az általa megnyert két blokkért 10,9 milliárd forintot ajánlott, a Telenor pedig az ötödik "B" valamint "C" blokkot nyerte el 7,3 milliárd forintért.

A három nagy hazai mobilszolgáltató, a T-Mobile, a Telenor és a Vodafone azonban eljárást indított, mert szerintük a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság jogszabályellenesen járt el, amikor eredményt hirdetett azon a frekvencia pályázaton, amelyiknek a nyertese az állami mobilcég, az MPVI Mobil lett. A három, már piacon lévő szolgáltató egyrészt kifogásolta, hogy állami cég szerezhette meg a frekvenciát az aukció keretén belül, másrészt azzal sem értettek egyet, hogy az állami mobilcég rendelkezésére kell bocsátani a hálózatukat. A bíróság végül az utóbbi kérdésben is helyt adott a magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone álláspontjának, vagyis a hatályos magyar jogszabályok szerint nem írhatták volna elő, hogy a meglévő szolgáltatók köztelesek legyenek az újonnan induló mobilcég rendelkezésére bocsátani a hálózatukat.

A mai döntés értelmében nem csak az MPVI-től veszik el a frekvenciahasználat jogát, hanem az eljárást indító három mobilszolgáltatótól is. Mivel közigazgatási eljárásról van szó, a ma meghozott ítélet jogerős, nincs lehetőség ellene fellebbezni.

A 30 milliárd forintos (állami vagyonnal kapcsolatos) bevétel nagyon hiányozni fog az idei, már így is kifeszített költségvetésből (az Állami Számvevőszék legutóbbi jelentése szerint a bevételek egy része a 2012. június havi pénzforgalomban már realizálódott). A kormány ugyanis az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások esetében várhatóan többet fog költeni az eredetileg előirányzottnál (Nemzeti Eszközkezelő vásárlásai, MNV vásárlásai miatt).
  

A bíróság mai döntésével az állami mobilcég nagy valószínűséggel idén már nem tudja elindítani szolgáltatását. A hír a Magyar Telekom (és a másik két nagy hazai mobilszolgáltató) szempontjából pozitív, hiszen minél később indul el az állami mobilcég, annál több ideje jut a már piacon lévő szolgáltatóknak a felkészülésre, illetve annál tovább tarthat az MPVI hálózatának kiépítése, így az állami cég később szerezhet ügyfeleket a Magyar Telekomtól, a Telenortól és a Vodafone-tól. A Magyar Telekom árfolyama pozitívan reagált a hírre, a távközlési társaság részvényárfolyama jelenleg közel 3 százalékos pluszban tartózkodik.

A hír a költségvetés szempontjából is érdekes lehet, hiszen ha a frekvencia-aukció előtti állapot kerül visszaállításra, akkor a szolgáltatók által befizetett több mint 30 milliárd forint a három mobilcégnek visszajár.

Elgáncsolták az állami mobilcéget
Háromszoros a túljelentkezés az építőipari ingyenmilliókért
Frankfurti tőzsde
cimlap_naperomu1210
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde