Üzlet

Beszakadt az olajár - Mi történik?

Portfolio
Az olajár hét eleji megbillenését még elütésre, automatizált kereskedési rendszerekre, illetve az opciós kifutásokra és alacsony forgalomra fogták a piaci szereplők, mostanra azonban kezd egyre világosabb lenni, hogy talán ennél többről is szó lehet. A WTI árfolyama ugyanis a mai tartalékadatokat követően 3,8%-os mínuszba csúszott, egyre jobban maga mögé hagyva a 100 dolláros árszintet. Utoljára hat hete jártunk ilyen mélyen.
Az olajár esésének oka röviden az lehet, hogy a piaci szereplők kínálati oldali kiesésektől való félelmeit elnyomta a keresleti oldal gyengélkedése és a fizikai piac továbbra is megfelelő olajjal való ellátottsága.

Ne felejtsük el, hogy a növekedés Amerikában, Európában, de még az egyik legfontosabb olajpiaci szereplőnél, Kínában is igen erős lassulást mutat, amire eddig az olaj árfolyama nem reagált érdemben. A WTI egészen a 100 dolláros magasságokba kapaszkodott vissza, amit semmi mással nem lehetett magyarázni, mint az Irán, Szíria és Líbia által gerjesztett kínálati kieséstől való félelemmel, és részben az újabb jegybanki likviditásfokozással.

Beszakadt az olajár - Mi történik?


Beszakadt az olajár - Mi történik?
A napokban azonban ezek a tényezők már nem tudták tovább hajtani az árfolyamot, hiszen Amerika felől erős elköteleződés mutatkozik az árak letörésének irányába (a stratégiai készletek elengedésén keresztül), és úgy tűnik a szaúdiak is szeretnék lejjebb tolni az olaj árát, ismét harmincéves csúcson tartva kitermelésüket (és ígéretet téve további termelésre).

Beszakadt az olajár - Mi történik?


Beszakadt az olajár - Mi történik?
Mindezekre egy lapáttal rárakott a mai amerikai olajtartalék statisztika, mely szerint a várt 2,5 millió helyett 8,5 millió hordóval emelkedtek a tartalékok (ami csak ráerősített a keresleti oldal gyengélkedésének tényére), illetve az OPEC főtitkárának nyilatkozata, miszerint nem tapasztalható hiány az olajpiacon.

Beszakadt az olajár - Mi történik?
Bár a dollár utóbbi napokban látott erősödése szintén hozzájárulhatott a dollárban denominált eszközök árcsökkenéséhez, ennek vélhetően csak kisebb szerep juthatott az olajár zuhanásában.

Beszakadt az olajár - Mi történik?
facebookshutter
uveghaz epites unios palyazat durvan lassit kapacitashiany1500
FrankfurtTőzsde
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
facebookshutter