Üzlet

Járatlan út: karbonszegénnyé válhat-e a magyar gazdaság?

Portfolio
A globális felmelegedés, a klímaváltozással kapcsolatos kockázatok kezelése egy merőben új megközelítést igényel a gazdasági szereplők részéről, amelynek tényezői még csak most kezdenek körvonalazódni. A tisztább, hatékonyabb energiaellátás megvalósítása nem csak környezetvédelmi kérdés, hanem az ország energiabiztonságának és versenyképességének jövőbeni záloga is. A Green Energy Investment Forum 2012 rendezvényen hazai és nemzetközi szakértők segítségével egyebek mellett arra is keressük a választ, hogy milyen lehetőségei vannak Magyarországnak egy alacsonyabb széndioxid-kibocsátású gazdaság kiépítése terén.
A klímaváltozással kapcsolatos kihívásokra adott válaszok nem várathatnak már sokáig magukra, a Nemzetközi Energia Ügynökség nemrég arról tájékoztatott, hogy modellszámításaik szerint kevesebb mint 5 éven belül elérhet a világ arra a pontra, amikor már az éghajlatváltozással kapcsolatos folyamatok visszafordíthatatlanná válnak.

Az Európai Unió aktív politikát folytat az üveghatású gázok kibocsátásának korlátozására, számos egymással párhuzamosan működő mechanizmus igyekszik rábírni a tagországokat arra, hogy mérsékeljék környezetterhelésüket.

Az energiahatékonysági programok, az emisszió-kereskedelmi rendszer, a megújuló erőforrások használatának ösztönzése, az alternatív üzemanyagok támogatása mind egy célt szolgál, hogy az Európai Unió csökkenteni tudja széndioxid-kibocsátását. E mögött persze további igen fajsúlyos megfontolások is meghúzódnak, hiszen az EU szénhidrogénekben egyre növekvő mértékben külső beszállítókra szorul, ami nem csak energiabiztonsági, de a magas energiahordozó árak mellett igen komoly versenyképességi kérdéseket is felvet, továbbá a környezetipar egy újszerű, exportképes kitörési alternatívát jelenthet az európai gazdasági szereplők számára.

Miközben az Európai Unió minden eszközével igyekszik felhívni a figyelmet a klímaváltozás veszélyire, addig a világ két legnagyobb CO2-kibocsátója meglehetősen ambivalens politikát folytat a kérdésben. Pontosan ebből fakadóan az európai törekvések egy részének komoly kockázatai is vannak, hiszen a szigorúbb környezeti megfontolások rövidtávon, és globális vállalások hiányában egyes ágazatokat veresenyhátrányba szoríthatnak, az energiaellátási költségeket megemelhetik.

Magyarországon jelenleg is folyik a dekarbonizációs útiterv kidolgozása, amely szintén a korábban vázolt témákat igyekszi majd egységbe rendezni, illetve a választ adni a felmerülő problémákra. A Portfolio.hu Green Energy Investment Forum-a idén egy külön szekció keretein belül járja körbe az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaság kiépítésének feltételeit, Magyarország lehetőségeit a zöld átalakulás folyamában az alábbi szakértők segítségével: James Atkins elnök, elnök Vertis Zrt.; Szepesi Attila menedzser, KPMG energetikai tanácsadás; Reng Zoltán CEO, Pannonia Ethanol Zrt. és Sandrine Dixson-Decléve igazgató, University of Cambridge Programme for Sustainability Leadership.


Járatlan út: karbonszegénnyé válhat-e a magyar gazdaság?
Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde