Üzlet

A bizonytalan jogi környezet fojtogatja az energiaprojekteket

Portfolio
Csak a megfelelően körbebástyázott zöld projektek számíthatnak ma Magyarországon külső finanszírozására. A tapasztalatok szerint a bankok már jóval nagyobb felkészültséget követelnek meg a projektfejlesztőktől, akiknek a bizonytalan jogi környezet jelentősen megnehezíti az életét - hangsúlyozta Révész Éva, az OTP Bank főosztályvezetője, a Green Energy Investment Forum 2012 előadója.
A válság hatására jelentősen szűkült a hazai projektfinanszírozási piac, illetve számottevően módosultak, szigorodtak a feltételek. Az OTP Bank szakembere kiemelte, hogy a klasszikus, teljes visszkereset nélküli finanszírozás gyakorlatilag eltűnt a palettáról.

"A hazai pénzintézetek az utóbbi években, általánosságban minél nagyobb biztonságra törekszenek. Azokat a projekteket preferálják, amelyeknél a beruházás valamennyi oldalról - a tulajdonos, a biztosítékrendszer, a hosszú távú szerződések, az esetleges limitált visszkereset - megfelelően körbe vannak bástyázva." - fejtette ki Révész Éva, az OTP Bank főosztályvezetője, a Green Energy Investment Forum 2012 előadója.

Az új zöld projektek létrejöttének feltételei

Az OTP szakértője szerint a zöldenergia projektek megvalósítását, illetve finanszírozhatóságát alapvetően meghatározza a jogi háttér. A kötelező átvételi árak, a zöld bizonyítványrendszer, a korrekt futamidő, tehát a megfelelő áram átvételi biztosítékok hiányában nehezen biztosítható a zöld energia projektek megtérülése. A magas kockázat miatt a banki finanszírozhatóság is megkérdőjeleződik, illetve ellehetetlenül.

A szakértő szerint a hazai energetikai beruházások elterjedését a gyorsan változó, illetve bizonytalan szabályozási környezet kezelésével is ösztönözni lehet. A jelenlegi szabályozási környezet ugyanis jelentősen emeli a projektek finanszírozási költségét, amely alapvető versenyképességi problémaként is megjelenhet a régióban a külföldi tőkéért folytatott versenyben.

Nemzetközi kitekintés

Magyarországhoz hasonlóan valamennyi szomszédos országot sújtotta a válság és a hitelezési piacok mindenhol beszűkültek. A zöld projektek finanszírozhatósága szempontjából néhány országban ugyan kedvezőbb a helyzet, mint itthon, de kisebb-nagyobb jogi bizonytalanságok mindenhol vannak- vélekedett Révész Éva.

A nyugati megújuló piacok kezdenek telítődni, így egyre több befektető és energiavállalat fordul a kelet-közép-európai és délkelet-európai régióban rejlő zöld befektetési lehetőségek felé. A külföldi befektetők alapvetően kockázatosabb piacként tekintenek Kelet-Közép-Európára, ezért egy jól átgondolt, transzparens és megfelelő biztosítékokkal ellátott támogatási rendszer bevezetése komoly versenyelőnyt jelenhet a régióban.A bizonytalan jogi környezet fojtogatja az energiaprojekteket
Révész Éva most csütörtökön részt vesz a Portfolio.hu által szervezett Green Energy Investment Forum 2012 rendezvény finanszírozói kerekasztal-beszélgetésén.
Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde