Üzlet

Bajnai Gordon: ez a beszéd nem az a beszéd

Portfolio
Bajnai Gordon volt miniszterelnök is beszédet mondott a Portfolio.hu Budapest Economic Forum elnevezésű csütörtöki konferenciáján, amelyben a gazdaságpolitika sikeres modelljéről, az attól való jelenlegi távolságról is beszélt. Gazdaságpolitikai fordulat nélkül Bajnai szerint nincs IMF-megállapodás, ami ugyanakkor nem csodaszer, csak egy kívánatos haladék lenne Magyarország számára. A volt miniszterelnök négy téma köré csoportosította a szerinte szükséges teendőket.
Ez a beszéd nem az a beszéd - kezdte humorosan előadását Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök. Magyarország nem sziget, hanem az európai gazdaság mélyen beágyazott része - mondta. Már a pénzügyi válságként indult folyamat politikai válsággá vált a szó abban az értelmében, hogy világosan látszanak azok az irányok, amelyekkel a válság kezelhető lenne, de távol vagyunk még a racionális döntések meghozatalától.

Korábban politikai gazdaságtannak hívták a gazdaságpolitikát, és ma úgy tűnik, megint így kell hívni, hogy értelmezni tudjuk a világot. Az a kérdés, képes-e társadalmilag elfogadható, legitim megoldásokat találni a politika a gazdasági problémákra. A bankunió, a fiskális és politikai unió megoldhatná ezt, de látni kell: ha a fiskális politikát brüsszeli szintre akarják vagy kényszerülnek emelni a tagállamok, akkor ez az európai demokráciának, a politikai rendszernek támaszt komoly kihívásokat. Ezeket kezelni kell, a kezelésük nélkül politikai válságba süllyedhet Európa - fogalmazott Bajnai.

Az EU rendszere úgy működik, mint egy nyílhegy, kihúzni nem lehet, csak mindig beljebb tolni. A legvalószínűbbnek ma a kisebb ellenállás felé való haladás miatt egy kétsebességes Európa tűnik. Önmagában ez nem tragédia, de fontos, hogy erre milyen válaszokat talál Magyarország a közeljövőben - vélte a volt miniszterelnök. Szerinte Közép- kelet-Európa felzárkózását úgy kellene megoldani, hogy eközben elkerüljük a nyugat-európai fejlődés bizonyos csapdáit. Korábban a fejlődést lineárisnak hittük, de Magyarország most úgy látszik, egy újabb cakkban van a cikk után - fogalmazott.


Bajnai: ezek a sikeres modell építőkockái

A volt miniszterelnök a történelmi bevezető után azokról az építőkockákról beszélt, amelyek meglátása szerint a kelet-közép-európai térségben egy sikeres gazdasági modellhez szükségesek:

1.) Mivel ez a térség évszázadok óta rendkívül tőkehiányos, így az a fő kérdés, hogy képes-e olyan politikát folytatni, amely egyszerre tud tőkét vonzani és közben még a hazai megtakarítások mértékét is növelni tudja

2.) Eközben arra is figyelnie kell az adott országnak, hogy a termékegységre eső bérköltséget ne a versenyképesség rovására tudja növelni, illetve eközben a növekvő foglalkoztatottságot is biztosítani tudja

3.) Bajnai szerint az a politika jó, ami mindemellett az infrastruktúrát folyamatosan fejleszti, és közben vonzó üzleti környezetet, megbízhatóságot, stabilitást teremt, beleértve a stabil fiskális politikát is. Ha utóbbi adott, akkor a monetáris politika is stabil tud lenni - zárta a sikeres gazdasági modell receptjéről szóló felsorolását Bajnai, majd azt hangsúlyozta, hogy a globális gazdasági válság miatt a következő időszakban a térségnek lassabb növekedésre és forrásszűkére kell berendezkednie.

Bajnai: az unortodox politika a tartalékok felélését jelenti

Közép-Kelet-Európa országai a versenynek nyertesi lehetnek a magas tudású munkaerővel, és a vonzó befektetési környezettel. Ilyen értelemben a konvergencia sztori ha lassabban is, de működhet - mondta Bajnai, hozzátéve: Magyarország ma olyan szakaszban van, hogy hosszú távra eldőlhet, a sikeres modellhez, vagy az erre nem képes országok csoportjához csatlakozik-e. Magyarország a sikeres modellt 1995 és 2001 között követte, ami meglátszódott az eredményeken, az országot a térség vezető gazdaságai között emlegették. 2006-ig túlságosan elhittük a saját sztorinkat, feladtunk olyan tényezőket, amelyek Magyarországot a sikeres pályán tartották. 2008-ig ekkor egy erős korrekció kezdődött, amely a stabilitást tekintette a legfontosabbnak, ezzel együtt azonban súlyosan csökkentette a potenciális növekedést. A kétezres évek elejétől drámaian megnőtt az ország adóssága (döntően a lakossági), így érte a válság az országot. Ezt követően elképesztő alkalmazkodóképességről tett tanúbizonyságot a magyar gazdaság.

A még mindig válságban lévő gazdaságban 2010-től olyan változások jöttek, amelyekkel elszakadt a visegrádi országoktól - mondta a volt miniszterelnök. A gazdaságpolitika helyett a politikai gazdaságtan vált uralkodóvá. A transzferekből élő választási csoportok döntően ugyanannak az erőnek adtak mandátumot 2010-ben, amelyet az aktív társadalmi csoport. Az új kormány e kettő csoportnak egyszerre szeretett volna megfelelni, csökkentve az adóterheket, másrészt a "zembereknek" gesztust téve nem növelni az alsóbb rétegek terheit. Az unorthodox gazdaságpolitika nem más, mint a valós gazdaságpolitikai lépések helyett időt nyerni, halogatni a problémák megoldását - vélte Bajnai. Szerinte ez a magyar gazdaság meglévő tartalékainak elhasználásáról szólt.

Ez az elhibázott gazdaságpolitika három legfőbb eleme

A volt miniszterelnök a kormányváltást követő 2,5 év időnyerésre játszó unortodox gazdaságpolitikáját elhibázottnak nevezte és három főbb elemét emelte ki:

1.) Magyarország korábban élenjáró volt a külföldi tőkebefektetések vonzásában, ez mára teljesen megváltozott

2.) A 12. év alatt felhalmozott nyugdíjmegtakarítások államosítása, amelynek feléből kb. államadósság csökkentés valósult meg. Az államosítást ő személy szerint rossz megoldásnak tartotta, mert szerinte a jövő megtakarítását éltük fel a jelenlegi költségvetési egyensúly biztosítása érdekében. Bajnai szerint ezzel a megoldással 1-2 havi nyugdíjat a jövőből elvesztettünk.

3.) Az elmúlt 2,5 évi gazdaságpolitikai lépések hatására rendkívül megnehezült az alacsony képzettségű, inaktív munkaerőpiaci réteg számára az aktív munkaerőpiaci rétegbe való átlépés, közben pedig az adócsökkentések csak a felső jövedelmi harmadnak kedveztek.

"Ez az elhibázott gazdaságpolitika három legfőbb eleme" - jegyezte meg, majd azt a négy megoldási irányt vázolta, amelynek segítségével az államadósság válságból ki lehet jönni

1.) államcsőddel
2.) gazdasági növekedéssel
3.) inflációval
4.) megszorításokkal

Bajnai szerint ha az első utat kizárjuk, akkor a többi három megoldási irány valamilyen kombinációjával lehet kijönni az adósság problémából. A volt kormányfő szerint "az egyetlen pozitív út, ha a GDP-növekedésen keresztül tudunk kijönni". Szerinte az infláció felpörgetése a szellem palackból való kiengedése lenne és úgy látja, hogy vannak arra utaló jelek (pl. 5,5% feletti infláció), hogy a kormány ezt az utat is megpróbálja. A gazdasági növekedésen keresztüli problémamegoldás szerinte azért ütközhet korlátokba, mert annak egyik motorja az export további élénkülése lenne, de ezt éppen a beruházások rendkívül alacsony szintje akadályozza. Kijelentette: "Magyarországon a beruházások szintje mélyen az amortizáció szintje alatt van, ez drámai". Ha a termelés bázisa, ha a termelői kapacitás szűkül, ha a tőke (a magyar is) vonul kifelé az országból, akkor ez "bizony azt jelenti, hogy szűkített újratermelés lesz". Bajnai emlékeztetett: tavaly 4%-os reálbér-csökkenés volt az adósság-visszafizetési attitűd miatt is, és úgy látja, hogy ebben a lakossági törekvésben nem várható változás, így a fogyasztás is kérdéses, hogy újra tud-e élénkülni.

Mit lehetne tenni azért, hogy a növekedés Magyarországon beinduljon?

A munka, a tőke és a termelékenység határozhatja meg, hogy a növekedési potenciál elérheti-e az EU átlagát - mondta Bajnai. Ennek egyik tényezője az adóék, amely 50% fölötti Magyarországon a járulék- és adóemelések következtében. A minimálbér emelése szerinte közel 50 ezer munkahely elvesztésével jár a következő 3-4 évben a versenyszférában. A kínálati oldalon is súlyos problémák vannak Bajnai szerint, ezek között az oktatást említette első helyen. Ennek következménye egy riasztó jelenség: tömegek vándorolnak el Magyarországról. A vállalati hitelállomány közel 20%-os, 2008 vége óta mutatott csökkenését, a versenyképességi rangsorban való visszaesést, a beruházási-befektetési kedv visszaesését szintén említette a miniszterelnök.

Mindezeknél súlyosabb szerinte a teljes termelékenységi mutató visszaesése, a bizalom elvesztése, a korrupció és az "államkapitalista felhangok" elterjedése, valamint az, hogy a közigazgatás megkerülésével zajlik a jogalkotás és kormányzás jókora része. Mindez megöli a vállalkozói szellemet ("animal spirit") az egész magyar társadalomban - vélte Bajnai.

A teendők között az alábbiakat említette fő helyen a volt miniszterelnök:

1. a bizalom helyreállítása (intézmények és transzparencia erősítése, korrupció visszaszorítása)
2. tőkevonzó és tőkemegtartó képesség erősítése. Az IMF-fel való megegyezés ennek részeként szerinte valós gazdasági érdek. Nem csodaszer, hanem haladék. Az IMF jelentős gazdasági fordulatra szeretne pénzt adni. Amíg nem változik a kormány gazdaságpolitikája, addig nem lesz megállapodás - hangsúlyozta.
3. a foglalkoztatás kérdése: a kereslet és a kínálat kérdéseivel szerinte egyszerre kell foglalkozni, a magas hozzáadott értékű ágazatokat kell megcélozni - ennek része Bajnai szerint a jelenlegihez képest ellenkező irányú oktatási reform
4. gazdaság fejlesztése

Magyarország régóta küzd strukturális problémákkal, a 2010-ben szerzett jelentős társadalmi felhatalmazás ellenére ebben visszalépés, kudarcok sorozata történt - összegzett Bajnai. Szerinte Magyarország nemzeti érdeke, hogy ebben azonnali, jelentős gazdasági fordulat történjen.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ferrari_getty_editorial