Üzlet

Újabb villamcsapás az energiaiparnak

A nemzetgazdasági miniszter tegnap újabb energetikai, közmű-adóterhelést jelentett be, amelyből a kabinet jövőre 30 milliárd forintos bevételre számít. Az érintett közműszolgáltatók idén már egyszer, a Robin Hood-adó 2013-tól esedékes kiterjesztése által kaptak többletterhelést. Kik fizethetik be a 30 milliárdot? Milyen hatásai lehetnek a friss adónak?
Tegnap Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az újabb megszorító csomag keretein belül arról számolt be, hogy a kormány a jövő évtől új közműadót vezet be, amelyet a föld alatti vezetékek és csatornák után kell majd befizetniük a közművállalatoknak. A miniszter bejelentése szerint az adó területi hatálya az összes településre vonatkozik, és a fizetési kötelezettség döntően a külföldi tulajdonban lévő szolgáltatócégeket terheli majd a nagyobb városokban. Matolcsy György úgy fogalmazott: "Ezt sem szerettük volna meglépni, de az EU rákényszerített bennünket." A kormányszóvivő emlékeztetett rá, hogy az új közműadót a szolgáltatók nem tudják áthárítani a fogyasztókra, mert a kormány befagyasztotta a rezsiköltségeket. A kabinet 30 milliárd forintos bevétellel kalkulál az új adó kapcsán.

Nem új ötlet

A közműadó bevezetésének ötlete nem új keletű, márciusban a Főváros, illetve a BKV finanszírozási problémáinak egyik lehetséges eszközeként merült fel az elképzelés, mégpedig a Századvég Gazdaságkutató gondozásában. A kezdeti zavaros kommunikációt követően márciusban a következő részletek láttak napvilágot a közműadóról az Index által: az adót azok a cégek fizetik, amelyek közmű- és kábelvezetékei a földben futnak, és az adót forint/méter alapon állapítják meg. Az adónem kötelezettjei a kábeltévés, informatikai vagy telekommunikációs cégek, valamint a vízművek, a csatornázási művek, az elektromos- vagy a gázművek. Szintén már ekkora is felmerült, hogy az adót, amelyből 15 milliárd forint bevételt remélt a főváros, a nagyobb nemzetközi háttérrel rendelkező társaságokkal fizettessék be.

Kik fizethetik most?

A gazdasági miniszter szavaiból egyelőre igen sok elképzelés lehetséges, Matolcsy György fogalmazásából ugyanis nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy az országos közműadó kizárólag a klasszikus értelemben vett közműszolgáltatók (áram, gáz, távhő, víz, csatorna), vagy adott esetben a korábbi budapesti tervből kiindulva a telekommunikációs iparág képviselői (telefon, internet, kábeltévé) is terheltjei lesznek az új adónak. A Portfolio.hu mindkét szektor képviselőit felkeresve azt tapasztalta, hogy a piaci szereplőket meglepte a tegnapi bejelentés, és ebből következően a további részletek ismeretének hiányában nem tudták megmondani, hogy várhatóan kötelezettjei lesznek-e az új közműadónak.

A kormány képviselői által mondott pár szóból (föld alatti vezeték és csatorna, külföldi társaságok, rezsibefagyasztás) a következő feltételezésekkel, várakozásokkal tudunk élni:

A villamos- és gázipari (elosztó)társaságok: e cégek szinte kivétel nélkül (Főgáz többségi tulajdona a Főváros kezében van) külföldi tulajdonban vannak. A gáziparnál egyértelmű a "földhasználat", azonban a villamos energia elosztás területén is bőven találhatunk föld alatti vezetékeket, igaz, ezek többnyire a nagyobb városokra korlátozódnak. Ebből a szempontból a villamos energia elosztó társaságok közül a budapesti hálózatot birtokló német hátterű Elmű-Émász csoport bírhat nagyobb kitettséggel. A gázhálózati társaságok közül komoly kérdést jelent a MOL-csoporthoz tartozó nagynyomású gázhálózatot felügyelő FGSZ Földgázszállító társaság, ugyanis a MOL-ban a legnagyobb egyéni tulajdonos az állam, illetve a Robin Hood-adó kiterjesztésekor is úgy tűnt, hogy ez a vállalat bizonyos fokú védettséget élvez. Ettől függetlenül a kormány energiapiaccal kapcsolatos kijelentéseiből az olvasható ki, hogy szívesebben látnák az FGSZ-t állami tulajdonban, így a közműadó kivetésével akár kedvezőbb vételi pozícióhoz is juthatna az állam.

Víz, csatorna, távhő: ezek esetében a közműadó-fizetési kötelezettség szintén adódik, azonban ezen társaságok meghatározó többségében igen magas az önkormányzati tulajdon, vagyis a vezetékadó kivetése csak tovább rontaná az egyébként is igen rossz finanszírozási helyzetben lévő önkormányzatok állapotán. Ettől függetlenül a Robin Hood-adó kiterjesztésekor a víz- és csatornaszolgáltatók is bekerültek a kötelezettek közé, tehát könnyen lehet, hogy a fenti szempontokat most sem mérlegeli majd a kormányzat.

Telekommunikáció: a tegnap elhangzottak alapján inkább azt valószínűsíthetnénk, hogy a "közműadó" alapvetően csak a klasszikus közműszolgáltatásokra terjed majd ki, azonban ha figyelembe vesszük, hogy a korábbi fővárosi tervnél egyértelműen számoltak a telekommunikációs cégekkel, illetve hogy e társaságok meghatározó része külföldi tulajdonban van, akkor a kommunikált célkitűzéseknek kiválóan megfelel ez az iparág is. A szektor bevonásával az elvárt 30 milliárd forintos bevétel is szélesebb körben lenne teríthető.

Várható hatások

Mint minden elvonás alapvetően a beruházások elől veszi el a forrást, tehát közvetlen hatásként csökkenhet az érintett társaságok beruházó-képessége. Habár a részletszabályok még nem ismertek, az új adó jellegéből eredően (kvázi méter alapú "földhasználati díjra" lehet számítani) igen mérsékeltnek tűnnek az egyéb optimalizálási lehetőségek, így a kiadás szinte teljes egészében jelentkezik majd a vállalatoknál, amelyek egyéb területeken lesznek kénytelenek költséget csökkenteni, például elbocsátások útján. A hatóságilag szabályozott területeken első körben korlátozottabbak a lehetőségek a közműadó továbbhárítására, illetve a lakossági kör esetében ennek lehetőségét ki is zárta a kormányszóvivő, de ettől még nem lehetetlen, hogy a nagyobb fogyasztókhoz valamilyen formában mégis "lecsorogjon" az adó. A nem szabályozott területeken (telekommunikáció) a piaci verseny lehet az egyetlen fékező erő, azonban itt nyilván a terhelés mértéke is hatással lesz majd arra, hogy a szolgáltatók mennyit hárítanak tovább a fogyasztóikra. Tehát a közműadó esetében is igaz lehet, hogy nem feltétlenül az fogja megfizetni, aki majd végül befizeti.

A konkrét, pénzügyi terheken túl érdemes szót ejteni a bejelentés "pszichikai" hatásáról, terhéről is. Az alapvetően több tízéves beruházásokban gondolkodó hálózatos közművállalatok számára a tegnapi bejelentéssel idén már másodszor "sikerült" átírni a jövő évre vonatkozó működési környezetet: először a Robin Hood-adó kiszélesítésével, most pedig a közműadó bevezetésével. Ez a volatilis környezet szinte el lehetetleníti az új beruházások elindítását, sérül a piaci szereplők beruházási kedve.

Ezzel összefüggésben érdemes megjegyezni a Portfolio.hu október eleji Energy Investment Forumának vezérigazgatói kerekasztal-beszélgetésének tanulságát, ami szerint a gazdasági válság hatásait Magyarországon csak súlyosbította a szabályozói bizonytalanság. Az EDF, a GDF Suez, a Dalkia és az E.ON magyarországi leányainak döntéshozói arra hívták fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban közel két tucatszor változtak meg úgy a hazai energetikai jogszabályok, hogy a jogalkotók (előkészítők) szinte semmilyen formában nem konzultáltak az iparág szereplőivel. Több társaság már most a beruházásainak visszafogására kényszerült, de a korábbi beruházási programjaikat tartó cégek is egyre kevésbé képesek a tervezett fejlesztések megvalósítására. A vezérigazgatók meglátása szerint a jelenlegi szabályozási gyakorlat mellett akár már rövid-közép távon is érzékelhető szolgáltatási minőségromlás következhet be a hazai vezetékes energiaellátásban.
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
frankfurtitozsde