Előfizetői tartalom

Bolsoj Petroleum 2.0 - A hatalmas olajüzlet háttere

Gereben Ágnes
A világsajtó, így a magyar média is befejezett tényként tálalja, hogy a brit—orosz tulajdonban lévő TNK-BP kőolajvállalat 50 százalékos részvénycsomagját a British Petroleum eladta a Vlagyimir Putyin elnök egyik legközelebbi bizalmasa, Igor Szecsin - az orosz energetika "szürke eminenciása" - fennhatósága alatt álló állami Rosznyeftynek, amely így a világ legnagyobb kőolajvállalata lett. A történetnek azonban az ellenőrizhetetlen számokkal dobálózó, diadalittas moszkvai kommentárok ellenére még koránt sincs vége.

A Financial Times például óva int az elhamarkodott következtetésektől. Már csak azért is, mert a BP igazgatótanácsának jóváhagyása ellenére a végleges döntés még meg sem született az ügyben. A moszkvai bejelentést, miszerint a Rosznyeftynek egyelőre csak irtózatos anyagi terhet jelentő sikerről Igor Szecsin örömmel számolt be Putyin elnöknek, inkább a hagyományos orosz...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái