Előfizetői tartalom

Áll a bál a bankkártyák körül - A kormány közbeszól?

Turzó Ádám Pál
A Visa esetleges kivonulásáról szóló hírek felborzolták a kedélyeket a kártyapiacon, a kártyatársaságok bankközi jutalékai közötti eltérés miatt fellángolt az interchange díjak szerepéről és optimális szintjéről szóló vita is. Hogy a bankközi jutalékok mértéke magas vagy alacsony, azzal kapcsolatban érvek mindkét álláspont mellett felsorakoztathatók. Az Európai Parlament egységesítené a díjakat, az MNB és információink szerint a kormány a díjak csökkentését szeretné elérni, az ellenérdekelt MasterCard szerint azonban ez a kártyapiac fejlődését akadályozná. A kártyakibocsátó bankok számára a díjak csökkentése bevételkieséssel járna, mivel a kártyaelfogadó bankok a díjat a kereskedői jutalék részeként szedik be a kereskedőktől. Lengyelország már lépett: épp most csökkentették a díjak mértékét.

Csak ijesztget a Visa? A Visa kivonulásáról szóló hírek felerősítették azt az aggodalmat, amely szerint a hazai bankkártyapiac egyszereplőssé válhat, ezáltal a kereskedők és bankok kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek (a hazai piacon a harmadikként még jelenlévő American Express (AmEx) részesedése marginális). A Visa kivonulása azonban szinte elképzelhetetlen, eddig példa...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái