Üzlet

Az arany ellen fogadtak a befektetők

Portfolio
Csökkentették nyersanyagpiaci kitettségüket a spekulánsok a múlt hét keddel záruló kereskedési héten a CFTC legfrissebb adatai szerint, ugyanakkor az árfolyamok inkább a pozitív tartományban zártak. A pozíciózárásokat az új év közeledte és a profitrealizálás is hajthatta.
Az árupiaci spekulatív kereslet összességében csökkent a múlt hét keddel bezáruló kereskedési héten a CFTC legfrissebb adatai szerint, ezzel párhuzamosan a Dow Jones UBS árupiaci index enyhe emelkedést produkált. A pozíciók nagyobb arányú zárása az év végi profitrealizálások miatt is történhetett, emellett a nyersanyagpiacok a fiscal cliff tárgyalásokra aggodalommal figyeltek, ha a tárgyalások ugyanis eredménytelenül zárultak volna, akkor a lassuló amerikai gazdaság csökkenő kereslete áresést válthatott volna ki.

Alapkezelők szerint a befektetők jövőre több kockázatot vállalhatnak majd fel, míg az idei évben inkább a védekező stratégiákat részesítették előnyben. Az Egyesült Államok jegybankjának gazdaságélénkítő programja továbbra is meghatározó lesz a nyersanyagpiacok árfolyamainak alakulásában, emellett az Európai Központi Bank és a Kínai Központi Bank is gazdaságélénkítő programokat tervez idén. Kína világelső, de legalábbis meghatározó importőr szinte minden nyersanyagra vonatkozóan, ezért a kínai ipari teljesítmény decemberi élénkülése a nyersanyagokat is pozitívan érintette.

Az arany ellen fogadtak a befektetők
Csökkentették tétjeiket a befektetők az arany árfolyamának emelkedésére, a long pozíciókat zárták, a shortokat nyitották a spekulánsok a nemesfémre, az arany árfolyama csökkent az időszakban.

Az arany ellen fogadtak a befektetők
A palládium az elmúlt hetekhez hasonlóan továbbra is rekordkeresletnek örvendhet, a spekulánsok azonban ezen a héten nem növelték kitettségüket a nemesfém iránt.

Az arany ellen fogadtak a befektetők
A WTI típusú nyersolaj ára közel 1 százalékkal emelkedett az időszakban, a befektetők majdnem 6 százalékkal több nettó vételi pozíciót birtokoltak a hét végén, mint a megelőző kereskedési hét zárásakor. Az olaj árfolyamát a költségvetési tárgyalások befejeződése felfelé hajthatja, a spekulatív kereslet újabb élénkülése várható emiatt ezen a héten. Az év első kereskedési napján a fiscal cliff tárgyalások lezárulása a nyersolaj árfolyamok emelkedését támogatta, a WTI típusú olaj 1,35 százalékkal, a Brent 0,82 százalékkal drágult a nap végére.

Az arany ellen fogadtak a befektetők
A földgáz árfolyamesésében bízók kevesebben voltak a kereskedési hét végén, mint elején, az árfolyam azonban minimális (-0,3%) mínuszban zárt.

Az arany ellen fogadtak a befektetők
Az ipari fémek közül a réz árfolyamának növekedésében bízók száma erősen csökkent, a befektetők körülbelül feleannyi nettó vételi pozíciót birtokolnak, mint az előző hét végén, az árfolyamban is esés volt látható.

Az arany ellen fogadtak a befektetők
Az évzárás alkalmából az egy évvel korábbi adatokat tekintve kiderül, hogy a réz, az arany illetve az olaj iránti kereslet csekély mértékben változott az elmúlt 365 napban, a palládiumé nőtt, a földgáz kereslete erősen csökkent.
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
repules szegell iata GettyImages-1180597944