Üzlet

Elbukott az elektronikus útdíj-tender - Megszólalt a Getronics

Portfolio
Visszalépett az elektronikusútdíj-tendertől a nyertes Getronics - közölte szombat délután az MTI-vel az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt., amely a döntést tudomásul vette. Ezzel szinte biztosra vehető, hogy az idei évre tervezett 75 milliárd forintos bevételi összeg nem folyik be a költségvetésbe.
Mit mond a Getronics?

A Getronics Magyarország Kft. szokatlan piaci nyomásgyakorlással indokolta, hogy visszalépett az elektronikusútdíj-tendertől.

A Getronics az MTI-nek szombaton eljuttatott közleményében arról írt, hogy a piacon "eddig nem tapasztalt mértékű és formájú nyomásgyakorlás következtében olyan bizonytalan üzleti és jogi helyzet alakult ki, amely jogi helyzet tisztázásáig nem áll módjában a szerződést aláírni és a teljesítést megkezdeni".

A tenderen nyertes vállalat kifejtette: a Q-Free ASA visszalépésével kapcsolatban információik szerint "az egyik versenytársuk az elmúlt időszakban szinte az összes, a projektben részt vevő alvállalkozó partnerünket megkereste, és nyomást gyakorolt rájuk annak érdekében, hogy az együttműködésből visszalépjenek az elektronikus útdíjrendszer tervezett határidőre történő megvalósításának ellehetetlenítése érdekében".

Hozzátették: a Getronics Magyarország Kft. vizsgálja a szükséges jogi lépések megtételét, azok részleteiről a későbbiekben ad tájékoztatást.

Visszalépett

A közlemény szerint a Getronics Magyarország Zrt. mint az elektronikus útdíjszedési rendszer teljes körű bevezetésére és megvalósítására kiírt tender nyertes ajánlattevője január 18-án nyilatkozatban értesítette az ÁAK Zrt.-t a visszalépéséről.

A Getronics közlése szerint az ajánlat kihirdetését követően az alvállalkozóival történő egyeztetések alapján "nem látja biztosítottnak a szerződésszerű teljesítést biztosító együttműködést, ezért a szerződést nem írják alá" - áll az ÁAK közleményében. Korábbi hírek szerint a nyertes pályázó az egyik legfontosabb alvállalkozóját veszítette el, mert a Q-Free a rendszer üzemeltetéséhez feltétlenül szükséges műholdas helymeghatározó technológiát szállította volna. (Mivel a cég túl későn szólt, a tenderen második helyezést elérő T-Systems nem léphet a Getronics helyébe.)

Az MTI megkeresésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) annyit közölt: megvizsgálják a további lehetőségeket a kialakult helyzetben.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában arra a felvetésre is reagált, hogy szerencsétlenkedés folyik az e-útdíj tenderen. "Nem fér bele a tervekbe a szerencsétlenkedés, de szerencsére ez a veszély nem is fenyeget. A tervek szerint haladunk ebben a kérdésben is. A megfelelő időpontban, a törvényben előírt időpontban megvalósul a befektetés és a bevétel is beérkezik majd" - hangsúlyozta tegnap a kormányfő.

A kisebb veszteség miatt léphetett vissza a győztes

A legutóbbi 30 napos halasztással a győztes pályázó arra kapott lehetőséget, hogy minimális veszteséggel lépjen ki a történetből. Ugyanis az ÁAK az eljárás ajánlattételi szakaszában való részvételt 20 millió forint biztosíték adásához kötötte, és a Getronics Magyarország Kft. most csak ezt az összeget bukja. A 20 milliós összeg ugyanakkor a projekt méretéhez, illetve az egyéb lehetséges szankciókhoz képest még úgyis nevetségesnek tűnik, hogy az NFM-nél elmondták: az ajánlatkérő egyéb kártérítési igényét polgári peres úton érvényesítheti.

A Getronics-nak ezért sokkal inkább megérte visszalépni, mivel ennek az összegnek a sokszorosát bukta volna el, ha elvállalja a kivitelezést, ám nem sikerül időben teljesítenie. Az ÁAK igen részletesen szabályozta, hogy a rendszer egyes elemei után mennyi késedelmi díjat kell fizetnie a pályázat nyertesének: a rendszer éles üzemre történő késedelmes átadása esetén például a kötbér mértéke naponta a bruttó ellenszolgáltatás fél százaléka. Mivel a Getronics nettó 34,89 milliárd forintos ajánlattal nyerte meg a közbeszerzést, ez napi közel negyedmilliárd forint. Mindez azt jelenti, hogy ha a Getronics aláírja a szerződést, akkor minden egyes nap csúszással 12-szer annyit bukott volna, mint a mostani döntésével. A cég részéről tehát érthető a visszalépés, ám azt nem tudni, hogy az állam miért ragaszkodott ahhoz, hogy a Getronics vállalja a kivitelezést és adott neki újabb 30 napot a héten.

A Getronics Magyarország Kft. későbbre ígért tájékoztatást az MTI-nek.

Egy hónap alatt bukott el a nyertes

Az ÁAK még szeptember végén hirdetmény közzétételével induló, gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárást írt ki a megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszer hazai kiépítésére - emlékeztet az MTI.

A társaság ezt követően december 15-én jelentette be, hogy a Getronics Magyarország Kft. nyerte az e-útdíj tendert, miután a megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszer kiépítésére kiírt közbeszerzési eljáráson a legjobb ajánlatot tette nettó 34,89 milliárd forintos áron.

Az eredeti tervek szerint a szerződést december 27-én írták volna alá. A Getronics január 14-én 30 napos haladékot kért és kapott, hogy tovább tárgyalhasson az alvállalkozójával.

A megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszer tervezett indulási időpontja 2013. július 1.
  

A mostani bejelentés alapján szinte biztosra vehető, hogy az idei költségvetésbe betervezett 75 milliárd forintos e-útdíj bevétel nem folyik be. Ahogyan arra korábban rámutattunk, az idei büdzsé szempontjából az a legrosszabb forgatókönyv, hogy a beruházás megvalósul (várhatóan magasabb költség mellett, a második érvényes ajánlatot tevő T-Systems drágábban vállalta volna), ám az első milliárdok csak jövőre érkeznek a csúszás miatt. Ezzel összességében 100 milliárdos elcsúszás fenyegeti a költségvetést.

Erről részletesebben:

Elbukott az elektronikus útdíj-tender - Megszólalt a Getronics
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
BÉT