Előfizetői tartalom

Itt az első gyorsjelentés: felemás számok a Richtertől

Gayer Attila, CFA
Ma hajnalban tette közzé a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozó gyorsjelentését a Richter, mely a legtöbb soron alulmúlta az elemzői várakozásokat. A nettó profit azonban kiugró növekedést mutatott, ami az általunk készített elemzői konszenzusban szereplő értéket is jócskán felülmúlta. A gyorsjelentés főbb pontjai: - A belföldi árbevétel tovább esik; - Mérsékelt forgalomnövekedés a FÁK-régióban, Oroszországban a magas bázis miatt stagnálás mutatkozott; - Lengyelország kimagaslóan teljesített 30% feletti forgalomnövekedéssel; - USA-értékesítések változatlanul nyomás alatt állnak; - A kedvezőtlen devizaárfolyam változások, valamint az emelkedő értékesítési és K+F költségek miatt az üzemi eredmény 9%-kal esett vissza; - A pénzügyi soron komoly javulás mutatkozott a bázisidőszakhoz képest; - A nettó profit több mint 50%-kal emelkedett, az egész éves egy részvényre jutó nyereség felülmúlta az elemzői várakozásokat; - A nettó pénzállomány egy részvényre vetítve 3 400 forint körül van, ami a tegnapi záróár 9%-a. A várakozásoktól üzemi eredmény soron elmaradó gyorsjelentés láttán negatív árfolyam reakción sem csodálkoznánk a mai kereskedésben, bár fontos kiemelni, hogy az összképen változtathat a társaság mai, gyorsjelentést követő tájékoztatója, melyen szó eshet az idei évi bevételi tervekről is. A Richter részvények a jelenlegi szinteken értékeltség szempontjából vonzónak tekinthetők, ami támaszként szolgálhat, ráadásul hosszú távon továbbra is kedvező befektetési sztori kínálkozik a papíroknál, az originális kutatásokban meglátásunk szerint jelentős eredménynövekedési potenciál rejlik.

Milyen lett a jelentés?. Az alábbi táblázat az általunk begyűjtött elemzői várakozások és tényszámok összevetését mutatja, ebből az látszik, hogy a negyedik negyedév során a Richter árbevétel és bruttó fedezet tekintetében minimálisan, üzemi eredmény szintjén viszont jelentősebb mértékben alulteljesítette a konszenzust. A nettó profitnál ugyanakkor komolyabb, mintegy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés