Előfizetői tartalom

Kit érdekelnek a Magyar Telekom számai? Mennyi lesz az osztalék?

Joggal tehetik fel a befektetők a címben szereplő kérdéseket, hiszen az utóbbi hetekben csak egy dolog foglalkoztatta az MTel jelenlegi és potenciális tulajdonosait: odaadja-e nekik a menedzsment a részvényenkénti 50 forintos osztalékot. Ennek eldöntéséhez azonban igenis érdemes átnézni a tavalyi számokat. Ami pozitívum, hogy tavaly több mint 61 milliárd forintos, vagyis részvényenként közel 59 forintnyi szabad cash-flow-t termelt a cég, az eladósodottság pedig 34 százalék közelébe csökkent, az árbevétel emelkedett, és úgy tűnik, hogy a működési költségeket sikerül kordában tartani. Negatívan hatnak viszont a különadók, és a végkielégítésekkel kapcsolatban is komoly költségek merülnek fel, a működési környezet romlik, a szabályozói környezet szigorodik. Nagy dilemma előtt áll a menedzsment, kíváncsian várjuk az igazgatóság mai döntését az osztalékot illetően. A gyorsjelentés főbb pontjai a következők: -árbevétel szinten jobb, operatív szinten gyengébb számok -a különadók és az elbocsátások költsége terhelte az eredményt -az energia kiskereskedelem és az IT felfutása húzza az árbevételt -veszteséges lett a társaság a tavalyi negyedik negyedévben -a menedzsment várakozásai szerint rövid távon a piaci környezet kihívásai - a változatlanul erős verseny és a háztartások elkölthető jövedelmének korlátozott szintje - nem enyhülnek -2013-as terv: a bevételek legfeljebb 3%-kal, a jelentett EBITDA 4-7%-os mértékben fog csökkeni, a CAPEX (a spektrum-akvizícióra fordított költségek nélkül) pedig körülbelül 5%-kal mérséklődik.

Jöhet az 50 forintos osztalék?. Jöhet az 50 forintos osztalék? A Magyar Telekommal kapcsolatban az egyik legfontosabb téma az, hogy mekkora osztalékot fizet a társaság, ezért a szokásos negyedéves értékelés ellőtt ezt a témát járjuk körbe. Ahhoz, hogy megfejtsük, mennyi osztalékot fizethet 2012-es eredménye után a Magyar Telekom, érdemes a szabad cash-flow és az eladósodottság...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés