Üzlet

A forint miatt szomorkodhatnak az autósok

Portfolio
Érdemi elmozdulás nélkül cserélt gazdát a hét első felében az olaj, így ismét a forint gyengülésére kénytelenek koncentrálni az autósok. A finomított termékárak vegyesen mozdultak, ennek ellenére a forint mozgása miatt elmaradhat az árcsökkentés, sőt a dízel esetén akár árat is emelhet a MOL.
Alig változott a Brent árfolyama a hét elején, a fekete arany árfolyama továbbra is a 109-110 dolláros szint között cserélt gazdát a világpiacon. A finomított termékárak közül csak a benzin jegyzése került lejjebb a dízel eközben nem változott.

A forint miatt szomorkodhatnak az autósok
A finomított termékárak dollárban mért jegyzésárai vegyesen mozdultak a héten, a benzin esetében látott 2,1%-os csökkenés mellett a dízel esetén tapasztalt 0,1%-os visszaesés közül csak előbbi indokolna árcsökkentést.

A hazai fizetőeszköz a múlt heti 229,2-es átlagos szintekről a héten 233,9-ig gyengült a dollárral szemben, ami kedvezőtlenül hathat a hazai autósok számára. A dolláros átlagárak vegyes mozgását most a hazai fizetőeszköz gyengülése rontotta. A benzin forintban mérve stagnált, míg dízel forintos ára 2%-os emelkedést produkált, mely teljes egészében a hazai fizetőeszköz rossz teljesítményének tudható be.

A forint miatt szomorkodhatnak az autósok
  

A hét elején látott elmozdulások alapján jövő héten hétfőn - lévén péntek munkaszüneti nap - a dízel esetén áremelésre kerülhet majd sor a hazai kutakon. A benzin változatlansága mellett a gázolaj esetében literenként 4-5 forintos áremelésre kerülhet majd sor. A lépést csak a forint gyengülése indokolja, a finomított termékárak mozgása önmagában éppen az ellenkező hatást váltotta volna ki.

A MOL árképzése és a Portfolio.hu által készített becslés
Az általunk követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a MOL árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előrejelezni. Ez annak tudható be, hogy a MOL (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (délolasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg az általunk elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.A forint miatt szomorkodhatnak az autósok
Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Benzinkút
Olvasta már? Olcsóbb lett a benzin