Üzlet

Itt az újabb lufi - Egy virtuális pénzért őrül meg a világ

Portfolio
Rendkívül élénk befektetői érdeklődésnek örvend az utóbbi egy hónapban a Bitcoin virtuális pénznem, amelynek árfolyama több mint 3,5-szeresére nőtt március eleje óta. A fundamentumokat és fizikai megjelenést nélkülöző pénznemet online fizetésekre lehet használni, azonban a ciprusi fejlemények miatt megrettent befektetők "menekülővalutaként" kezdték el használni. Elképzelhető, hogy egy újabb piaci buborék kialakulásának lehetünk szemtanúi.
Mi is az a Bitcoin?

A Bitcoin (BTC) egy olyan virtuális pénznem, amely egy úgynevezett peer-to-peer (személyek közötti), központi kitüntetett csomópont nélküli hálózati megoldáson alapul. A Bitcoin titkosított csatornákon keresztül online fizetéseket tesz lehetővé, számos online kereskedő elfogadja, fizikai megjelenése azonban nincs. A központi bankok közreműködése nélkül, direkt kapcsolaton keresztül bonyolítják a pénznemet használók a tranzakciókat, alacsony vagy zéró költség mellett.

Az alapötlet Satoshi Nakamotótól származik, a fizetőeszközt 2009-ben hozta létre. A peer-to-peer elosztott hálózat csomópontjain tárolják a fizetések adatait. Saját Bitcoin tárcát, vagyis tulajdonképpen egy Bitcoin számlát bárki létrehozhat számítógépén, ez lehetővé teszi a Bitcoinok átutalását és fogadását.

Hogyan lehet Bitcoint "készíteni"?

A Bitcoinokat egy program hozza létre, az úgynevezett Bitcoin-bányász. Ha valaki ezt futtatja a számítógépén, az a hálózat számára nyújtott számítási kapacitásért (egy szerver vagy számítógép működtetéséért) cserébe generálhat magának Bitcoinokat. Ahhoz, hogy ezt megtehesse, nem szükséges értenie a technikai részleteket, tehát nem csak programozók, vagy IT-szakemberek, hanem bárki előállíthat Bitcoinokat. Az így rendelkezésre álló Bitcoinokat számítógépes játékokra, ruházati cikkekre, könyvekre, szerverbérlésre stb. lehet felhásználni online kereskedőknél és magányszemélyeknél. A PayPal például kisebb megrendeléseknél már elfogadja a pénznemet, de léteznek Bitcoin "pénzváltók" és "tőzsdék" is.

A létrehozott Bitcoinok kivétel nélkül részét képezik a "láncnak". A bányászszoftver forráskódja nyílt, így azt bárki megtekintheti. A számlák egyedi, titkos kóddal rendelkeznek, ezekkel írják alá a tranzakciókat, a hálózat pedig minden tranzakciót leellenőriz a végrehajtás előtt. A Bitcoinok száma véges, az algoritmus legfeljebb 21 millió BTC létrehozását teszi lehetővé (eddig körülbelül 11 millió Bitcoint generáltak a programmal), ami a virtuális pénznek egyfajta értékállóságot kölcsönöz.

Bitcoin-lufi - meddig lehet fújni?

A sokat emlegetett dotcom, jelzálogpiaci és más gazdasági "lufik" után elképzelhető, hogy egy virtuális pénznem, a Bitcoin lufija van kialakulóban a piacon. Azonban míg eddig a bankárokat hibáztatták a túlkapások miatt, most a Bitcoin árfolyama az ő közreműködésük nélkül zajlik.

A devizapiacokon uralkodó bizonytalanság, a Bitcoin média általi "felkapottsága" hatására közel 360 százalékos emelkedés következett be a BTC árfolyamában az elmúlt hónapban. Ebben a ciprusi események is szerepet játszottak, emiatt is élénkült meg a kereslet a Bitcoin iránt, a virtuális pénznemet ugyanis egyfajta menekülővalutaként használhatták, ez a szerep más instrumentumokhoz hasonlóan irreális méreteket ölthet. Spanyolországban például jelentősen megnőtt a Bitcoin szoftvert letöltők száma, amikor az első betétvágásról szóló hírek megérkeztek a szigetországból.

A rali bekövetkezése előtt, még tavaly egy máltai alapkezelő cég Bitcoin-alapot hozott létre. Tehetős befektetők nagyjából 1000 dollárral szálltak be az alapba, amikor egy Bitcoin még csak 13 dollárt ért, tudván, hogy akár a teljes tőkéjüket elveszíthetik. Amióta a Bitcoin átlépte a 100 dolláros árfolyamot, napi szinten 20, egyenként 100 millió dolláros befektetéseket kezdeményeznek náluk - számolt be az alap egyik menedzsere a Financial Timesnak.

Itt az újabb lufi - Egy virtuális pénzért őrül meg a világ
A virtuális pénz iránti keresletnövekedés 1,5 milliárd dollárra hajtotta fel a Bitcoinok mögötti tőkét. Április elsején a BTC árfolyama meghaladta a 100 dollárt, szerda reggel pedig a 147 dolláros rekordszintet, jelenleg 138,5 dollárért lehet hozzájutni egy Bitcoinhoz .

A hackerek is célba vették a virtuális pénzt

Mivel a Bitcoin mögött nem áll semmilyen fizikai eszköz, az árfolyamát a világon létrehozott kisméretű tőzsdéken történő spekuláció (keresleti és kínálati viszony) határozza meg elsősorban. Ezek közül a legnagyobb, a tokiói Mt Gox (amely működtetőinek állítása szerint a Bitcoin forgalmának 80 százalékát kezeli) technikai jellegű nehézségekről számolt be szerdán a pénznem iránti megnövekedett érdeklődés miatt, később kiderült, hogy hackertámadás érte a tőzsdét.

Csütörtökön a rekordnak számító 147 dollárról 132 dollárra zuhant, majd a jelenlegi 138,5 dollárra kúszott vissza a BTC árfolyama a hírre, hogy a virtuális pénznem legnagyobb tőzsdéjét hackertámadás érte - tudósított a CNBC. Az elektronikus pénznem árfolyama egyébként meglehetősen változékony. 2011-ben például előfordult, hogy 2 dollárról 30 dollárra emelkedett a Bitcoin árfolyama, majd újra 2 dollár körüli szintre zuhant vissza. Mivel igazi fundamentum nem áll a pénznem mögött, főleg a közösségi és online médiában terjedő hírek befolyásolják az árfolyamát.

Az EKB szerint kockázatosak a virtuális pénznemek

Az Európai Központi Bank tavalyi hatástanulmánya szerint a virtuális valuták, mint például a Bitcoin, negatív hatást gyakorolhatnak a központi bankokba vetett bizalomra a bennük rejlő bizonytalanság miatt, a felhasználók pedig magas kockázatoknak vannak kitéve. A virtuális pénznemek általában túl kicsik ahhoz, hogy a pénzügyi és árstabilitást érdemben befolyásolni tudják, azonban kihívást jelentenek a hatóságoknak a tisztázatlan jogi státuszuk, a különböző visszaélések kockázata és a pénzmosással kapcsolatos veszélyek miatt.

Az átfogó szabályozás hiánya kulcskérdés az EKB szerint, ami hitel-, likviditási-, működési- és jogi kockázatoknak teszi ki a felhasználókat. Az EKB már akkor felhívta a figyelmet arra, hogy egy robbanásszerűen lezajló piacbővüléssel jelentős kockázatok keletkezhetnek, amelyek nyomon követése szabályozói oldalról is fontos lehet.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy