Előfizetői tartalom

A magyar fogyasztók is jól járnak az árampiacok összekapcsolásával?

Portfolio
Az Európai Unió tagállamai célul tűzték ki, hogy 2014-re létrehozzák az egységes európai energiapiacot, amelynek részeként számos egymással szomszédos ország indított projektet nemzeti energiapiacaik összekapcsolására. Magyarország tavaly csatlakozott a már korábban együttműködésre lépő cseh és szlovák másnapi villamos energia piacához azzal a szándékkal, hogy egyrészt sikerüljön feloldani a hazai piac korábban megfigyelhető anomáliáit, másrészt pedig hogy tapasztalatokat gyűjtsön az integrált piaci működésről. Az alábbiakban a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) elemzését közöljük, amely bemutatja, hogy az első hónapok tapasztalatai alapján mennyire látszik előnyösnek Magyarország számára a tavaly szeptemberben megvalósult piac-összekapcsolás.

Az Európai Unió célkitűzései között szerepel az egységes európai árampiac létrehozása 2014 végére, amelynek keretében Európa számos tagállama részt vesz valamely piac-összekapcsolási kezdeményezésben. Ehhez a piacintegrációs törekvéshez csatlakozott Magyarország, amikor 2012. szeptember 11-ei első kereskedési nappal elindult a cseh-szlovák- magyar másnapi kereskedésű...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés