Üzlet

Kivégezték a Nokiát: -10%

Portfolio
Első ránézésre csalódást keltő gyorsjelentést tett közzé percekkel ezelőtt a Nokia: a finn mobilgyártó a működési eredmény szintjén ismét veszteségről számolt be. Az árfolyam hirtelen 2%-os pluszból 10%-os mínuszba esett. Az egyszeri tételek hatásait kiszűrve azonban a vártnál erősebb működési profitra tett szert a cég. A bevételek jelentősen elmaradtak a várakozásoktól, viszont pozitív jel, hogy ez nem az okostelefonok, hanem a hagyományos telefonok számlájára írható, amin egyébként sem tud igazán nyereséget termelni a cég.

A gyorsjelentés főbb pontjai:

- A negyedéves bevételek jelentősen, 10%-kal elmaradtak a konszenzustól.
- Elsősorban a hagyományos telefonok értékesítéseinek alakulása okozott csalódást, az okostelefonok bevételei valamelyest felülmúlták a várakozásokat.
- Veszteséges volt a Nokia a működési eredmény szintjén, viszont a rendkívüli tételektől tisztítva nyereséggel zárt.
- A nettó készpénzállomány emelkedett a negyedévben.
Tovább zuhannak a bevételek

Az első negyedévben tovább folytatódott a Nokia vesszőfutása, a társaság 20% feletti bevételcsökkenésről számolt be az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva. Ez az elemzői várakozásokhoz képest is csalódást okozott, a várt 6,5 milliárd euróval szemben ugyanis mindössze 5,8 milliárd eurós bevételt könyvelt el a vállalat.

Kivégezték a Nokiát: -10%
Veszteséges a Nokia, de...

A működési eredmény szintjén 150 millió eurós veszteséget ért el a cég, ami nagy javulást jelent az egy évvel korábbi 1,3 milliárd eurós veszteséghez képest.

Kivégezték a Nokiát: -10%
Ha a rendkívüli tételektől tisztítjuk a számokat, akkor még kedvezőbb a kép: 181 millió euróra rúgott a nyereség, ami felülmúlja az elemzői konszenzust. Az egy részvényre jutó eredmény 2 centes veszteség lett, ami feleakkora veszteség, mint amire a piacok számítottak a Thomson Reuters konszenzusa alapján.

Kivégezték a Nokiát: -10%
Mi történik az okostelefon-piacon?

Ami javít a bevételek által festett képen, az az, hogy nem az okostelefonok, hanem a hagyományos mobiltelefonok értékesítéseinek alakulása okozott inkább csalódást. A fogyasztók az okostelefonok felé fordulnak, így a hagyományos telefonok kereslete egyébként is gyengélkedik. Viszont az elsődleges profit drivernek inkább a felsőbb kategóriás okostelefonok számítanak a mobilgyártóknál, így ebből a szempontból kevésbé borús a kép.

Kivégezték a Nokiát: -10%
Eközben az okostelefonok értékesítéseiből származó bevételek, amire a vállalat fordulatot megcélzó stratégiája épül, kismértékben, 2%-kal felülmúlták a várakozásokat. A Windows operációs rendszerrel piacra dobott új Lumia okostelefonoknak köszönhetően az átlagos értékesítési ár több mint 30%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az értékesítések volumene a felére csökkent, a Lumia-telefonok eladásai egyelőre még nem tudják ellentételezni a Symbian leépítése miatt hanyatló értékesítéseket. A Nokia a Microsofttal szövetkezett a mobilpiaci offenzívájában és Windows operációs rendszerrel ellátott okostelefonokat dobott piacra. A két cég közös célja, hogy a harmadik nagy ökoszisztémává váljon a globális mobilpiacon, de ez egyelőre még várat magára.

Kivégezték a Nokiát: -10%
A Nokia nem tudja megállni a helyét az erős mobilpiaci versenyben, így piaci részesedése folyamatosan csökken és elvesztette vezető szerepét a mobiltelefonok globális piacán: a Samsung lett mostanra a legnagyobb mobilgyártó és ez várhatóan az első negyedévben sem változott.

Kivégezték a Nokiát: -10%
Folyik a készpénz-tartalékolás

Pozitív jel, hogy a készpénztermelő-képességben javulás mutatkozik, ami eloszlathatja a félelmeket, miszerint a cég "felégeti" készpénztartalékait. A Nokia az osztalékfizetés felfüggesztése mellett döntött a készpénz védelmét célzó intézkedések jegyében. A negyedévet 4,5 milliárd eurós nettó készpénzállománnyal zárta a Nokia, ami 120 millió növekedést jelent az évvégi értékhez képest és a működési cash flow is pozitív volt.

Kivégezték a Nokiát: -10%
Árfolyamreakció

A gyorsjelentést megelőzően még több mint 2%-os pluszban jártak a Nokia részvényei, viszont a negyedéves számok közzétételét követően hirtelen zuhant az árfolyam, 10%-os mínuszba esett.

Kivégezték a Nokiát: -10%


Kivégezték a Nokiát: -10%

Árazás

A Nokia árazása hisztorikus viszonylatban alacsony, ami a viszonylag magas (a kapitalizáció mintegy felére rúgó) készpénzállománnyal együtt felvásárlási spekulációkat hívhat életre. Ez támogatta a tavalyi év utolsó hónapjaiban is az árfolyamot és jelenthet hajtóerőt még akkor is, ha nem hisznek a piacok a működés szintjén bekövetkező fordulatban.

Kivégezték a Nokiát: -10%


Kivégezték a Nokiát: -10%
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
olajfinomiot