Üzlet

Nem kapott német komisszárt a nyakába a Magyar Telekom

Szó sincs arról, hogy a Magyar Telekom német anyavállalata egyfajta felügyelőt küldött volna Magyarországra, hogy még inkább ellenőrzése alá vonja a magyar leánycéget, az igazgatóság elnöki és a vezérigazgatói pozíció különválasztása bevett gyakorlat a Telekom-csoporton belül, mondta el a Portfolio.hu-nak adott interjújában Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója. A társaság német menedzsert nevezett ki az igazgatóság élére, ennek kapcsán kérdeztük a vezérigazgatót a vállalat irányításával, a rezsicsökkentéssel, a frekvenciakiosztás új gyakorlatával és a versenytársakkal kapcsolatban.
Portfolio.hu: Részvénypiaci rossz nyelvek szerint egyfajta "komisszárt" nevezett ki a német anyavállalat a Magyar Telekomnál, hogy alaposan a körmére nézzen a magyar vállalatnak. Mi igaz ebből?Nem kapott német komisszárt a nyakába a Magyar Telekom
Christopher Mattheisen: Természetesen szó sincs semmiféle felügyelőről. Arról van szó, hogy a Telekom csoporton belül az egyes leánycégeknél, de magánál a Deutsche Telekomnál is különválik - személyében is - a vezérigazgató és az igazgatóság elnökének pozíciója. Az igazgatóságunk tagjainak mandátuma idén áprilisban lejárt, ezért a közgyűlés újból igazgatóságot választott. Ezt követően az igazgatóság megválasztotta az igazgatóság elnökét. Ez semmilyen változást nem jelent az én vezérigazgatói felelősségi körömben, az új igazgatósági elnöknek pedig - külső tagként - nem lesznek operatív feladatai. A Deutsche Telekom csoporton belül egyébként vannak rá példák, hogy a csoporttagok vezetői más leányvállalatok vezető testületeibe is bekerülnek, így valószínűleg én is vállalok majd tisztséget másik vállalatnál a Telekom csoporton belül.

P.: Milyen tapasztalatokat vihet magával egy magyarországi vezető más európai Telekom-leányvállalatokhoz?

C.M.: A távközlési szektoron belül, így a Telekom csoportnál is kihívást jelent, hogyan tudnak a vállalatok növekedést elérni. Ebből a szempontból a Magyar Telekom sikeresnek mondható, hiszen 2012-től kedvező fordulat látszik a bevételeink alakulásában. Emellett akár az energia kiskereskedelemben szerzett tapasztalatainkat is megoszthatjuk a csoporton belül, vannak ugyanis olyan országok, ahol szintén sikeres lehet az energiaértékesítési szolgáltatás bevezetése.

P.: Ezzel kapcsolatban a Magyar Telekom korábbi gazdasági vezérigazgató-helyettese Thilo Kusch is komoly tapasztalatokat szerzett. Az ő távozása a Makedonski Telekomhoz jelentheti azt, hogy a macedón leányvállalatnál stratégiaváltás és remélhetőleg fordulat következik be?

C.M.: A macedón leányvállalat eredményei nem úgy alakultak az elmúlt években, ahogyan mi azt szerettük volna, ami elsősorban a kiélezett mobilpiaci versenynek tudható be. Az elmúlt években Thilo Kusch valóban komoly tapasztalatokat szerzett nálunk, és mivel a Makedonski Telekom hasonló kihívásokkal szembesül, mint a Magyar Telekom, Thilo tapasztalata igenis hozhat előrelépéseket és javíthatunk a macedóniai eredményeken.

P.: Nem csak a távozó gazdasági vezérigazgató-helyettes, de az érkező igazgatósági elnök is komoly tapasztalatokkal rendelkezik. Mennyiben segíti a Magyar Telekomot, hogy Kerstin Günther a technológia területről érkezik és a szabályozási kapcsolatokért is felelős volt?

C.M.: Kerstin komoly tapasztalatokkal rendelkezik a távközlési iparág aktuális kihívásaival kapcsolatban, ebből a szempontból is számíthatunk a szaktudására.

P.: A frekvencia igencsak forró téma a hazai távközlésben, hiszen a szolgáltatóknak egyrészt a frekvenciajogosultságokat kellene meghosszabbítani, másrészt a szolgáltatások bővítéséhez és a szolgáltatásminőség javításához újabb frekvenciákra van szükségük. Az NMHH azonban szakít a korábbi gyakorlattal, nem hosszabbítja meg a mobilszolgáltatók rövidesen lejáró frekvencialicenceit. Hogyan érinti a változás a Magyar Telekomot?

C.M.: Mi bizakodással tekintünk a hatóság által meghirdetett stratégai partnerségre, hiszen az érdemi párbeszéddel - az ügyfelek érdekében - elkerülhető a bizonytalanság spektrumblokkok jövőjét illetően. A Magyar Telekom 1800 MHz-es jogosultsága jövő év októberében jár le, a 900 MHz-es frekvenciajogosultság pedig 2016-ban. A lejáró frekvenciahasználati jogosultságok meghosszabbítása és harmonizálása azért is alapvető fontosságú, mert a jelenleg folyamatban lévő intenzív mobil szélessávú fejlesztéseink éppen a kérdéses frekvenciákat érintik. A lefedettség bővítéséhez és a magas szintű szolgáltatásminőség megőrzéséhez pedig további jelentős mobilpiaci beruházásokra van szükség.

Nem kapott német komisszárt a nyakába a Magyar Telekom
P.: Talán nem a valóságtól elrugaszkodott állítás, hogy az NMHH egy új gyakorlat alkalmazásával több pénzt kíván beszedni a szolgáltatóktól a frekvenciajogosultságokért. Ez azonban magasabb végfelhasználói árakat eredményezhet, pedig a kormány kimondott célja, hogy az általuk EU-viszonylatban is drágának tartott díjakat tovább csökkentsék. Nem lát ebben némi ellentmondást?

C.M.: Ezzel kapcsolatban két állításom van: egyrészt a magyarországi távközlési árak nem magasak, másrészt versenyképesek más országok áraival, főként ha a szolgáltatás színvonalát is figyelembe vesszük. A hazai ár-érték vagy ár-minőség arány kiemelkedő akár a nyugat-európai országokhoz képest is. A jelenlegi árak ráadásul úgy versenyképesek, hogy a szolgáltatóknak a már most is magasnak számító frekvenciadíjakat is ki kell gazdálkodniuk. Nyilván nem közömbös számunkra, hogy mennyit kell fizetnünk a frekvenciákért, de a felhasználók és az ország számára sem mindegy, mennyibe kerülnek a frekvenciajogosultságok. Más országok tapasztalatai azt mutatják, hogy azokban az országokban fektetnek be leginkább a szolgáltatók, ott terjed leggyorsabban például a mobilinternet és ott a legalacsonyabbak a fogyasztói árak, ahol a frekvenciadíjak is elfogadhatóak.

P.: Milyen frekvenciatendereztetési mechanizmust látna szívesen a Magyar Telekom?

C.M.: Európában legalább egy fél tucat különböző mechanizmus működik, eltérő sikerrel. Számunkra az a módszer a legkívánatosabb, amely a legközelebb esik egy transzparens eljáráshoz, ahol a versenytársak látják egymás ajánlatait és reagálhatnak egymás lépéseire. Azért is szükség lenne arra, hogy tisztuljon a kép, mert a mobilinternet használat most kezd tömegesen elterjedni, és az okostelefon eladások dübörögnek. Az országos okostelefon-penetráció még mindig csak 20-30 százalék körül van, ám ha ez 60-70 százalékra emelkedik - márpedig a Telekom szerződéses ügyfelei körében már most tíz eladott készülékből kilenc okostelefon -, az a mobilinternethasználat rohamos növekedésével olyan igényeket generál, amelyeket csak új frekvenciákkal tudunk majd kielégíteni. Egyelőre még nyitott a kérdés, milyen utat választ majd az NMHH, hogyan értékesítik majd a frekvenciákat.

P.: A frekvenciajogosultságok megszerzésének új gyakorlata a három nagy hazai mobilszolgáltató közül talán a Vodafone-t sújtja leginkább. Örül a Magyar Telekom annak, ha egy versenytársa nehéz helyzetbe kerül?

C.M.: A kialakult helyzetnek természetesen nem örülünk, hiszen az végeredményben az ügyfeleket érinti hátrányosan. Bár az a célunk, hogy megelőzzük versenytársainkat, ebben az esetben azonban az átmeneti bizonytalanság nem szerencsés.

P.: Nem csak a frekvenciákkal, de a sárgacsekk-díjjal kapcsolatban is nagy a bizonytalanság, hiszen első fokon, nem jogerősen pert vesztett a Magyar Telekom a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége ellen a sárgacsekkes fizetés után felszámított tranzakciós díj miatt. Jogosan aggódnak a befektetők amiatt, hogy a vállalat akár nagyobb összeget is kénytelen visszafizetni az ügyfeleinek?

C.M.: Továbbra is azt gondoljuk, hogy azok a lépések, amiket tettünk, mindvégig megfeleltek a hatályos jogszabályi előírásoknak. Annak idején több körben is egyeztettünk a hatósággal, és a megállapodásnak megfelelően jártunk el.

P.: Miért marasztalta el akkor mégis a Magyar Telekomot a Fővárosi Törvényszék?

C.M.: Nem először fordul elő a Magyar Telekommal vagy más cégekkel kapcsolatban, hogy első fokon elmarasztalják őket, másodfokon viszont nekik adnak igazat. Mi is ebben bízunk, ezért várhatóan fellebbezni fogunk az ítélet ellen. Abban bízunk, hogy másodfokon a Magyar Telekomnak ad majd igazat az illetékes bíróság.

P.: És a rezsicsökkentéssel kapcsolatban miben bíznak? Ha beigazolódnak Lázár János szavai, akkor az év eleji 10 százalékos vágást akár további több tízszázalékos rezsidíj-csökkentés követheti. Befellegzett a Magyar Telekom energia kiskereskedelem tevékenységének?

C.M.: Amit a Magyar Telekom tesz, az gyakorlatilag egybevág azzal, amit a kormány akar, hiszen kedvezményt nyújt ügyfeleinek az áram és a gáz árából. Jelenleg is folynak egyeztetések az ügyben. A célunk egy olyan megállapodás, amelynek eredményeként a Magyar Telekom továbbra is kedvezményes áron tud szolgáltatni, és a költségvetésben sem keletkezik kiesés.

Nem kapott német komisszárt a nyakába a Magyar Telekom
P.: És mi történik, ha a kormány tovább faragna a rezsiköltségekből? Az energia kiskereskedelem már most sem hoz sok profitot, 30 százalékos rezsivágás esetén masszívan veszteséges lehet a szegmens.

C.M.: Az energia kiskereskedelmi tevékenységünk a rezsidíj-csökkentés hatása nélkül már nyereséges. Ennek a szolgáltatásnak a jövője később dől el, és ezzel kapcsolatban bizakodóak vagyunk, létezhet ugyanis olyan megoldás, amellyel a Magyar Telekom, a fogyasztók és az állam is jól jár. Természetesen itt nem egyedi elbírálásra gondolok, hanem egy olyan megoldásra, amelyben a hasonló helyzetben lévő szereplők hasonló feltételek szerint versenyezhetnek a piacon.

Nem kapott német komisszárt a nyakába a Magyar Telekom
P.: Szép hogy gondolnak másokra is, pedig a verseny egyre élesebb a távközlésben. Legutóbb az Antenna Hungária beszélt arról, hogy a digitális átállással kapcsolatban új szolgáltatások bevezetését is tervezik: akár TV-, telefon- és internet-szolgáltatást is nyújthat a társaság. Mennyire kell az AH-t komolyan venni?

C.M.: Természetesen minden versenytársat komolyan veszünk, de azt gondolom, hogy a Magyar Telekomnak semelyik jelenlegi és jövőbeni versenytársától, így az Antenna Hungáriától sem kell tartania. Hiszünk a piaci versenyben, viszont nem kedveljük a működési környezet bizonytalanságait.

P.: A működési környezet kiszámíthatatlansága miatt a befektetők és az elemzők sem számítanak már az elmúlt években látott osztalékra. Az idén kifizetett 50 forint után már csak részvényenként 40-45 forinttal kalkulálnak az elemzők. Reálisak ezek a várakozások?

C.M.: Erre azt tudom mondani, hogy 2011-ben is igen sok bizonytalanságot láttunk a 2012-es évvel kapcsolatban, aztán az év úgy alakult, hogy a nettó eladósodottsági ráta a 30-40 százalék közötti sávban maradt, és a tavalyi eredmény után ki tudtuk fizetni a részvényenként 50 forintos osztalékot. Jelenleg is van bizonytalanság, hiszen a Magyar Telekom eredménye nagyban függ a magyar gazdaság teljesítményétől, a lakossági fogyasztás alakulásától, amely azonban alakulhat akár pozitívan is. Emellett szintén nagyban befolyásolhatja az osztalék szintjét, hogy mi lesz a frekvenciák sorsa. A Magyar Telekomnak saját osztalékpolitikája van, az igazgatóság javaslata alapján a közgyűlés dönt az osztalék mértékéről, a javaslat pedig alapvetően az adott év eredménye és az eladósodottság mértéke alapján születik majd meg.

Nem kapott német komisszárt a nyakába a Magyar Telekom
Luca_Jahier Europai Gazdasagi es Szocialis Bizottsag1500
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1470496652
Budapest Értektőzsde (BÉT) stock fotóanyag 2016 augusztus 2-án
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Frankfurt Stock Exchange