Üzlet

A nehezedő körülmények ellenére tavaly is bővült az Alteo

Portfolio
Az ALTEO Nyrt. mai közgyűlése elfogadta a társaság IFRS szerint konszolidált éves beszámolóját, amely szerint a cégcsoport egy újabb növekedés eredményeként 5,5 milliárd forintos árbevétellel, 591 millió forintos EBITDA szintű eredménnyel, 95 millió forintos adózott eredménnyel és 8,5 milliárd forintos mérlegfőösszeggel zárta a 2012. üzleti évét. A társaság az elmúlt évben jelentősen bővítette megújuló alapú portfólióját - olvasható a társaság közleményében.
Az ALTEO Nyrt. közgyűlése elfogadta az Igazgatóság 2012. üzleti évre vonatkozó beszámolóját, és megerősítette a társaság jövőbeli növekedési terveit. Az energetikai csoport konszolidált árbevétele 5,5 milliárd forintot ért el, amely 14 százalékkal haladta meg a 2011. évi értéket. Az árbevétel növekedésében fontos szerepe volt a 2012 májusában vásárolt három szélerőmű villamos energia termelésének, illetve hozzájárult a villamosenergia-kereskedelmi üzletág bővülése és az értékesített hőenergia árának emelkedése is. A csoport bruttó eredmény szinten 15 százalékos növekedést ért el. Mindez annak is köszönhető, hogy az energiatermelés hatékonysága - a megvalósított beruházásoknak köszönhetően - javult, ezt támasztja alá, hogy a termeléshez felhasznált energiahordozók naturáliában kifejezett értéke közel 15 százalékkal csökkent.

A csoport EBITDA szintű eredménye 30 százalékkal, 591 millió forintra növekedett, az társaság a 2012-es évet pozitív, 146 millió forintos adózás előtti eredménnyel és 95 millió forintos adózott eredménnyel zárta.

A gázerőművek esetében a 2012-es év már teljes egészében a piaci alapú működés jegyében telt. A zöld energiát termelő megújuló energia alapú erőművek összességében jól teljesítettek, főként a szélerőművek a terveket 6 százalékkal meghaladó termelésének köszönhetően. A villamosenergia-kereskedelem területén a fogyasztói értékesítést 2012-re 13 százalékkal, 71 GWh-ra sikerült növelni.

2012. évben az ALTEO csoport árbevételének 10 százaléka származott villamosenergia-termelésből. Az értékesített villamos energia naturáliában kifejezett értékének 44 százalékát teszik ki a megújuló erőművek, míg az árbevételből 82 százalékos arányú a zöld portfólió részesedése. A cégcsoport növekvő villamosenergia-kereskedelemi árbevételéhez egyrészt a - hagyományos tüzelésű erőművek által termelt - csoporton belüli villamosenergia-értékesítés bővülése, másrészt a fogyasztói portfólió és nagykereskedői aktivitás növekedése biztosította. Mindezek eredményeként a csoportszintű árbevételen belül 40 százalékra nőtt a kereskedés aránya. A konszolidált árbevétel legnagyobb részét pedig továbbra is a hőenergia-értékesítési bevétel teszi ki, közel 50 százalékos részesedéssel.

"Egy stabil jövedelemtermelő képességgel rendelkező, hatékonyan üzemeltetett energetikai portfólióval rendelkezünk, amely a jelenlegi piaci környezetben is jó megtérülést biztosít a befektetők számára. Elkötelezettek vagyunk a társaság eszközállományának és értékének további növelése mellett, az eredményesség fenntartását is mindenkor szem előtt tartva" - emelte ki ifj. Chikán Attila, az ALTEO Nyrt. vezérigazgatója.

A hazai megújuló energia alapú energiatermelés új ösztönző rendszerének megjelenéséig a cégcsoport a fejlesztések helyett az akvizíciókra helyezte a hangsúlyt a belföldi piacon, ahogy ezt a 2013. februári újabb szélerőmű vásárlás is jelzi. Emellett az ALTEO a zöldmezős beruházásokat ösztönző támogatási rendszerrel rendelkező szomszédos országokban is monitorozza a befektetési lehetőségeket" - fogalmaz a közlemény.
Frankfurt Stock Exchange
Barna Tamás, a Republic Group ügyvezetője
shutterstock_589452071
készház, faház
posterminal_bankkartya
Gyorgy Matolcsy
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Frankfurt Stock Exchange