Előfizetői tartalom

Hemzseg a történelmünk a virtuális szuperpénzektől

Turzó Ádám Pál
A Bitcoint övező felhajtás a már egyébként is kedvelt virtuális pénznemet az abszolút első helyre emelte az alternatív digitális fizetőeszközök képzeletbeli rangsorában. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy nem ez az első, és nem is az utolsó virtuális fizetőeszköz, amely valaha létezett. Az internet hőskorában is használtak virtuális pénznemeket, és jelenleg is több riválisa van a Bitcoinnak. Ahogyan az a technológiai újításoknál tipikusan megfigyelhető, nem mindig az eredeti találmány lesz a végső befutó. Mitől egyedi a Bitcoin, és mi az, amely az abszolút elsőségét fenyegeti?

Napster, Symbian, Bitcoin - Mi bennük a közös? Amikor Shawn Fanning, John Fanning és Sean Parker a '90-es évek végén létrehozták az egyébként a Bitcoinhoz is hasonló, személyek közötti közvetlen kapcsolaton alapuló fájlcserélő, adatmegosztó hálózatot, vagyis a Napstert, óriási felfordulást okoztak az internetes társadalomban. Az internet terjedésének korai szakaszában...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái