Üzlet

A peres költségek nyomasztják a GsPark számait

Portfolio
Minden fontosabb profitsoron gyengébb negyedévről adhat számot a Graphisoft Park a szerdán zárás után érkező gyorsjelentésében a Portfolio.hu által gyűjtött konszenzus alapján. A konszenzust érdemes óvatosan kezelni, hiszen mindössze egyetlen elemző becsléseit tartalmazza. Az elemző kiemelte, a gyengélkedést továbbra is az AMRI-val szembeni peres eljárás költségeinek elszámolása okozza.
A bázishoz képest alacsonyabb, a megelőző negyedévhez képest viszont - ha minimálisan is, de - magasabb bevételre számít az általunk megkérdezett elemző a Graphisoft Parknál, így megállhat a sorrendben két negyedéve tartó árbevétel csökkenés. A tavalyi év hasonló időszakához képes ez 4,2%-kal alacsonyabb számot takar.

A peres költségek nyomasztják a GsPark számait
Az EBITDA soron immár negyedik negyedéve jöhet csökkenés, 16,4%-kal alacsonyabb érték mellett. Ezzel a Park EBITDA marginja 80% közelébe, 5 éves mélypontra zuhanhat, ennél alacsonyabban csak 2008 negyedik negyedévében volt a mutató. Az elemző a költségsoron jelentős több mint 50%-os megugrással számol, mely a korábban már beharangozott peres költségek egy részének elszámolása növelhet. A peres költségeket leszámítva nem lenne ennyire súlyos a helyzet, enélkül a tavalyi második-harmadik negyedévek szintjén lenne az EBITDA hányad. A legnagyobb visszaeséssel - szintén sorozatban negyedik negyedév óta - az üzemi eredmény soron számol a szakértő, itt számításai szerint év/év alapon 33%-os lehet a lemorzsolódás. Utoljára ilyen gyenge negyedévről 2010 Q3-ban adott számot a Park.

A csökkenés a nettó profitsoron az üzemi eredményhez hasonló nagyságrendű lehet, az elemző itt is 30% feletti visszaesést vár, a 343 ezer eurós nettó eredmény több mint 32%-kal alacsonyabb a bázisidőszakban elért értéknél. Az utolsó eredménysoron a tovább javuló pénzügyi eredmény korrigálhat valamelyest, ennél jobb pénzügyi eredményt 2009-ben láthattak utoljára a Park befektetői. A kamatköltség 2013-as csökkenésére már az éves beszámolóban utalás tett a társaság vezetése.

Amint már a bevezetőben is említettük, a becslést óvatosan érdemes kezelni, hiszen mindössze egyetlen elemző számait tartalmazza. Másrészről érdemes kiemelni, hogy az éves beszámolóban említett peres eljárás időarányos költségeivel korrigálva nem festenének ennyire rosszul a Park alsóbb sorokon található számai, melyek a tavalyi utolsó negyedév eredményét közelítenék.

A peres költségek nyomasztják a GsPark számait
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Bales of waste paper
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Frankfurt Stock Exchange