Üzlet

Magyar Telekom: itt az új történelmi mélypont!

Portfolio
Ma már osztalékszelvény nélkül forognak a Magyar Telekom részvényei, a nyitást követően a részvényenként 50 forintos osztaléknál kisebb mértékben, 49 forinttal kerültek lejjebb a jegyzések, azt követően azonban tovább ütötték a papírokat. Soha ilyen alacsonyan nem állt még a Magyar Telekom árfolyama.
50 forintos osztalékot fizet a Magyar Telekom

A Magyar Telekom 2004 óta fizet magas osztalékot, az első években részvényenként 70 forint körüli osztalék volt jellemző, 2011-ben azonban az iparági és a szabályozói környezet romlása miatt a társaság már csak 50 forintos osztalékot fizetett. Az elemzők és a befektetők nagy részének meglepetésére a 2012-es eredmény után a társaság tartotta részvényenként 50 forintos osztalékjavaslatot tett, a várakozások alapján a 2013-as és 2014-es eredmény után valószínűleg ismét osztalékot vág a Magyar Telekom.

Magyar Telekom: itt az új történelmi mélypont!

Osztalékfizetési menetrend
2013. május 6. osztalékra jogosító Magyar Telekom részvény vásárlásának utolsó napja
2013. május 7. ex-kupon nap
2013. május 9. osztalékra való jogosultság fordulónapja
2013. május 16. osztalékfizetés első napja

Az osztalék összege egy darab 100 forint névértékű törzsrészvényre bruttó 50 forint.


Itt az új mélypont

Ma már osztalékszelvény nélkül forognak a Magyar Telekom részvényei, a társaság részvényenként 50 forintos osztalékot fizet, az elmúlt években látottaknak megfelelően idén is az osztalék mértékénél kisebb esést láthatunk nyitásban: a Magyar Telekom papírjai 49 forinttal 354 forintra estek, ez pedig új történelmi mélypontnak felel meg, az eddigi mélypontot tavaly decemberben, 355 forinton regisztrálhattuk. A nyitást követően azonban valamelyest tovább esett az árfolyam, 350 forinton is történtek kötések.

Magyar Telekom: itt az új történelmi mélypont!
Mi történik az osztalékfizetés napján?

Általánosságban elmondható, hogy az osztalék napjának záróértéke valamelyest feljebb alakul, mint amit az osztalékvágás indokolna. Az elmúlt években a Magyar Telekom részvények jól szerepeltek az osztalékfizetés napján, az elmúlt 9 alkalomból 7-szer kisebb mértékben esett a társaság részvényárfolyama, mint amekkora esést igazolt volna az osztalékszelvény vágása. Átlagosan 0,6 százalékkal zár magasabban az árfolyam, mint akkor, ha az szelvényvágásnak megfelelő esést szenvednének el az MTel papírok.

Magyar Telekom: itt az új történelmi mélypont!
Besült az osztalék-rali

Az elmúlt években az osztalékfizetést megelőző hetekben a Magyar Telekom részvényárfolyama jellemzően szép emelkedést tudott felmutatni, a szelvényvágást megelőző 6 hétben átlagosan 7 százalék körüli emelkedés volt jellemző, sőt több olyan év is volt, amikor 10 százalék felett emelkedett a kurzus. Idén azonban elmaradt a rali, a szelvényvágást megelőző 6 hétben 1 százalékot esett az MTel árfolyama.

Magyar Telekom: itt az új történelmi mélypont!
Mi jöhet az osztalékvágás után?

A szelvényvágást követően jellemzően gyengén teljesít a Magyar Telekom, az osztalékfizetést követő 1 hétben több mint 1 százalékot veszít értékéből, a szelvényvágást követő 2 hétben 3 százalékot meghaladó mértékben esett az árfolyam.

Magyar Telekom: itt az új történelmi mélypont!
Mit mond ilyenkor a technikai elemzés?

Az osztalék miatt hagyott óriási rés tönkreteszi a grafikont, az indikátorok esetén az osztalék miatti mozgás kiárazódására van szükség. Ez alapbeállításokkal az RSI indikátor esetén 14 napra, az MACD indikátor esetén 26 napra tehető. Apró fogódzót a gyertyák jelenthetnek, de itt is érdemes lehet néhány napot várni a gyertyák értelmezésével. Szintén nehéz mit kezdeni a korábbi támasz és ellenállás szintekkel, valamint a trendvonalakkal, ezek szinte teljesen értelmüket veszítik.

Árazás

A Magyar Telekom részvényei a jelenlegi piaci árfolyammal és a 48 forint körüli jövő évi osztalékvárakozással számolva 13,7 százalékos osztalékhozamot nyújtanak, ami a 10 éves magyar állampapírok hozama felett 8,5 százalékpontos prémiumot jelent, ez pedig már közel olyan magas, mint amit a cseh szektortárs, a Telefónica papírjai nyújtanak.

Magyar Telekom: itt az új történelmi mélypont!
Luca_Jahier Europai Gazdasagi es Szocialis Bizottsag1500
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1470496652
Budapest Értektőzsde (BÉT) stock fotóanyag 2016 augusztus 2-án
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Frankfurt Stock Exchange