Üzlet

Hová tűnt a Magyar Telekom profitja?

Emelkedő árbevételt, de csökkenő profitszámokat közölt a Magyar Telekom ma hajnalban megjelent gyorsjelentésében. A befektetőket bizonyára örömmel tölti el, hogy az áram- és gázszolgáltatásból, az IT és rendszerintegrációból valamint a készülék-értékesítésekből származó bevételek emelkedése ellensúlyozni tudja a hagyományos, hang alapú szolgáltatásokból származó bevételek zsugorodását, az eladósodottság is a menedzsment által meghatározott célsávban alakul, és a társaság piaci részesedése nem csak a vezetékes internet és a TV piacon, de a mobil hang piacon is emelkedett. További pozitívum, hogy a menedzsment az erős első negyedéves számokat figyelembe véve javított egész éves árbevétel előrejelzésén és most már tavalyhoz képest szinten maradó árbevétellel számolnak a vezetők. Az viszont nem ad okot túl sok optimizmusra, hogy a növekedés oroszlánrészét adó, éppen felfutó energia kiskereskedelem tevékenység az év eleji rezsicsökkentés miatt veszteséges, a további rezsivágások pedig akár masszívan veszteségessé tehetik a tevékenységet.

A negyedév során elszámolt egész éves közműadón túl részben a fent említett folyamatok állnak a profit "eltűnése" mögött (13 milliárd forintról 1,7 milliárdra csökkent az adózott eredmény): a szolgáltatási-mix az alacsonyabb marzsú (RI/IT, készülékértékesítés) vagy egyenesen veszteséges (energia kiskereskedelem) tevékenységek felé mozdul el.

Az energia kiskereskedelem szolgáltatás jövője továbbra is kétséges, amennyiben nem sikerül a Magyar Telekom számára kedvező eredményt elérni a jelenleg is folyó egyeztetéseken, a társaság a szolgáltatás beszüntetése mellett dönthet, ez pedig rontaná a növekedési kilátásokat és negatív hatással lenne az ügyfélmegtartásra is.

A gyorsjelentés pozitív pontjai:
 • Vártnál magasabb árbevétel
 • A bevételek csoportszinten emelkedtek
 • A menedzsment javított az idei árbevétel-várakozásán
 • Több szegmensben is piaci részesedést szerez a vállalat
 • Dübörög az energia kiskereskedelem szolgáltatás
 • Az eladósodottság a célsáv közepén


A gyorsjelentés negatív pontjai:
 • Vártnál gyengébb profitszámok, a legpesszimistább elemzői becslésnél is gyengébb adózott eredmény
 • Az energia kiskereskedelem már most is veszteséges, további rezsicsökkentések megkérdőjelezhetik az üzleti modellt
 • A szolgáltatási-mix a jövedelmezőség szempontjából kedvezőtlen irányba változik
 • Gyengén teljesít a macedón és a montenegrói leánycég

1 2 3

Közműadó, távközlési adó, romló szolgáltatás-mix.
Gyengébb lett a profit

A Magyar Telekom a várakozásokhoz képest magasabb árbevételről, de alacsonyabb operatív és nettó profitról számolt be. Az EBITDA 2012 első negyedévéhez képest 24 százalékkal esett vissza, ami elsősorban a különadóknak tudható be, a 39 milliárd forintos érték megfelel az elemzői várakozásoknak. Az üzemi eredmény sortól lefelé azonban a vártnál gyengébb számokat közölt a társaság, az 1,7 milliárd forintos adózott eredmény a legpesszimistább elemzői becslésnél is gyengébb lett.

Hová tűnt a Magyar Telekom profitja?
Rendkívüli tételek a negyedévben

A társaság a negyedévben 5,5 milliárd forintnyi távközlési adót és 7,3 milliárd forintnyi közműadót könyvelt el. A társaság már korábban közölte, hogy a közműadó egész éves összegét az első negyedévben számolja el, ezzel már az elemzők is számoltak.

Hová tűnt a Magyar Telekom profitja?


Hová tűnt a Magyar Telekom profitja?
Mit mond a menedzsment?

 • A menedzsment arra számít, hogy az első negyedévi bevételtermelésnek köszönhetően a társaság éves bevétele nagyjából a 2012-es szinten maradhat, szemben a korábbi, legfeljebb 3%-os csökkenést prognosztizáló célkitűzéssel
 • A negyedévben a bevételek növekedésének zöme nem hagyományos tevékenységből származik, mint a RI/IT, a készülékértékesítés és főként az energia kiskereskedelem, ezek a hagyományos távközlési szolgáltatásoknál kevésbé jövedelmezőek, de segítik az ügyfélmegtartást (az éves vezetékes hang lemorzsolódás 3%-ra csökkent)
 • Emelkedett a társaság piaci részesedése a vezetékes internet, a TV és a mobil hang piacon is
 • A szabályozási környezetben 2013. januárban bekövetkezett változás következtében az energia fedezeti ráta negatív lett. Jelenleg egyeztetések folynak az energia tevékenység feltételeinek lehetséges megváltoztatásáról annak érdekében, hogy a társaság fenn tudja tartani a szolgáltatást. A menedzsment 2013-ban legalább 40 milliárd forint bevételt vár az energia kiskereskedelmi üzletágból.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
bika wall street index tőzsde