Üzlet

Per nélkül szebb lenne a Park (2.)

Kökösy Gábor
Az egyetlen elemzői várakozáshoz képest részben jobb, részben a vártnak megfelelő számokat tett közzé a Graphisoft Park első negyedéves gyorsjelentésében. A várakozást csak EBITDA és üzemi eredmény soron múlta felül a társaság, igaz mindössze egy számjegyű volt az eltérés, míg árbevétel soron és nettó profit soron szinte a várttal teljesen megegyező számok láttak napvilágot. A bázisidőszakhoz viszonyítva továbbra is gyenge az összkép, igaz ez már korábban ismert "egyszeri" tételekhez köthető.

Az AMRI miatti bevételkiesés és a peres eljárás költségei az éves jelentésben előrejelzett mértékben rontják az eredménysorokat, míg a kamatkiadásokon elért megtakarítások valamelyest javítják az alsóbb sorok számait.

A gyorsjelentés főbb pontjai:

- a menedzsment által előrejelzett 84%-os szinten a kihasználtság, az AMRI távozása negatívan, egyéb új bérleti szerződések pozitívan befolyásolják a mutatót;
- az árbevétel soron (akárcsak a megelőző negyedévben) 4%-os csökkenés következett be a bázisidőszakhoz viszonyítva;
- eközben az EBITDA hányad 85% alá került, miután a költségek soron két összetevő is jelentősen emelkedett a bázisidőszakhoz viszonyítva;
- az EBITDA év/év alapon sorrendben harmadszor csökkent;
- az idei évi prognózist az előző negyedéves gyorsjelentések szerint erősítette meg a menedzsment.

Véleményünk szerint a Graphisoft Park negyedik negyedéves jelentésében nem láttak napvilágot olyan új vagy lényegi információk, melyek az árfolyamot jelentősen befolyásolnák.
Az egyetlen elemzői várakozás számait minden profitsoron hozta, illetve felülmúlta a Park, az árbevétel és a nettó profitsor szinte megegyezik a becsléssel, de az EBITDA és EBIT sorok is csak egy számjegyű eltérést mutattak. A bázisidőszakhoz képest minden soron gyengébb volt a Park teljesítménye, az árbevétel sor kivételével mindenhol kétszámjegyű volt a lemorzsolódás.

Per nélkül szebb lenne a Park (2.)
Nincs meglepetés, csökkent az árbevétel

Akárcsak az előző negyedévben, most is csökkent év/év alapon a GsPark bevétele, melyben a főszerepet az AMRI Hungary Zrt-vel történt szerződésbontás és az onnan be nem folyó háromhavi árbevétel játszotta, mely 7%-kal csökkentette az eredménykimutatás első sorát. Az új bérleti szerződéseken elért bevételbővülés 3%-kal növelte ugyanezt a számot, a kettő eredője lett a 4%-os visszaesés. A Park kihasználtsága a fenti okok miatt a menedzsment által korábban is jelzett 84%-ra emelkedett vissza az előző két negyedévi mélypontról. Újabb bérlőről vagy esetleges távozásról ez a gyorsjelentés sem szolgált új információval.

Per nélkül szebb lenne a Park (2.)


Per nélkül szebb lenne a Park (2.)
Az árbevétel visszaesésénél az EBITDA csökkenési üteme nagyobb volt év/év alapon, így az EBITDA hányad is csökkent 9 százalékponttal. A bázisidőszakhoz viszonyítva a költségsorokon jelentős növekedéseket láthatunk, ami nagyrészt (137 ezer euró peres költség és 18 ezer euró üzemeltetési költség, 145 ezer euró kieső bevétel) az AMRI miatti perre illetve távozásra vezethető vissza. Az EBITDA dinamikája ezzel sorozatban hét negyedéve csökkenő és már sorrendben harmadik negyedéve negatív.

Per nélkül szebb lenne a Park (2.)
Megerősített idei prognózis

A 2013-as évre vonatkozó 8,1 millió eurós bérleti díj becslésén most sem változtatott a Park, itt minden korábbi lefelé illetve felfelé módosító tényező ismert volt, így a nettó eredménysor előző gyorsjelentésben adott 1,7 millió eurós becslését is szinten tartotta a Park. A bevét soron továbbra is a már jelzett nettó 200 ezer eurós bérleti díj kieséssel számolnak, a működési költségek 5%-os átlagos növekedése mellett. A kamatköltségek és bevételek soron is megerősítette a vezetés a nettó 400 ezer eurós kamatmegtakarítást.

A 2013. évi eredményre vonatkozó előrejelzést továbbra is kizárólag a megkötött és érvényes bérleti szerződéseket figyelembe véve, az épületek jelenlegi 84%-os kihasználtsága mellett adta a cég:

Per nélkül szebb lenne a Park (2.)


Per nélkül szebb lenne a Park (2.)


Per nélkül szebb lenne a Park (2.)
  

Akárcsak a korábbi negyedévekben most is elmondhatjuk, hogy vállalat vezetése továbbra is konzervatívan tekint a jövőbe, csupán a jelenleg is érvényben lévő szerződések alapján kalkulálták várakozásaikat. A befektetőket két dolog tarthatja lázban az előttünk álló negyedévekben:
- vajon a menedzsment képes lesz-e az AMRI távozása előtti szintekre emelni a kihasználtságot;
- másrészt az egyelőre bizonytalan kimenetelű per milyen eredménnyel zárul.

Per nélkül szebb lenne a Park (2.)
Az AMRI távozása a vállalat eredményszámait körüllengő kockázatokra mutat rá (az üzemi eredményt 300 ezer euróval csökkentette csak az első negyedévben az AMRI kiesése és a per). Egy bérlő távozásával jelentős bevétel eshet ki, miközben költségsorokra a peres eljárás költségei azonnali nyomást helyeznek. A követelések behajthatósága pedig akár hosszabb ideig is nyitott kérdés maradhat és felveti azt a kérdést, vajon megtérül-e majd a perből az arra költött összeg.

A peres ügy (korábban jelzett) költségeinek növekedését a kamatköltség sor nettó 113 ezer (183 ezer kamatköltség csökkenés és 70 ezer eurós kamatbevétel kiesés) eurós, 25%-os javulása mellett a társasági adón elért 22 ezer eurós megtakarítás (ebből 12 ezer euró egyszeri műemléki felújítás 10 ezer euró a csökkenő adózás előtt eredmény miatt) fedezi.

A cég gyorsjelentésében azt is kiemeli, hogy nem zárható további bérlők elvesztése sem a túlkínálatos budapesti irodapiacon. Az eredményeket elsősorban befolyásoló kihasználtsági mutató tehát a Park előrejelzéseitől akár pozitív, akár negatív irányban is eltérhet.

Továbbra sem az osztalék miatt veszik

A tavalyi osztalék mértéke 40 forint volt részvényeként, amelyet a 18 eurócentes részvényenkénti eredményből fizetett ki a Park (80%-os kifizetési arány). Az EPS idén eddig 3 eurócentre rúg, és az 1,7 millió eurós menedzsmentvárakozás alapján összesen 16 centet kellene kitennie, ami alapján hasonló kifizetési politika mellett 35 forintra eshet vissza az osztalék mértéke.

A részvénnyel kapcsolatban pozítív tényként említhető, hogy idén februárban a Concorde Columbus alapja 5% fölé növelte tulajdoni hányadát (a Concorde Alapkezelő Zrt. szavazati aránya 12,159%-ra emelkedett), ezzel szemben a papírok illikvid piaca továbbra is jelentős diszkontot indokol az árazás során.

Per nélkül szebb lenne a Park (2.)
Az alábbi árazási feltételek mellett jól látszik, hogy a likviditási diszkont megválasztása milyen jelentős eltérést okozhat a fair érték meghatározása során. (példaként az 5 hazai blue chip átlagos forgási sebességéhez képest a Park forgási sebessége alig tizede a nagyokénak)

Per nélkül szebb lenne a Park (2.)
A gyorsjelentés alapján most sem érkezett olyan új információ, mely érdemi elmozdulást indokolna a Park árfolyamában. Érdemi árfolyamreakciót a jövőben is csak az új bérlők érkezésének bejelentése, valamint az esetleges távozókkal kapcsolatos információ okozhatna.

Per nélkül szebb lenne a Park (2.)
shutterstock_733621417
Frankfurt Stock Exchange
oktatás shutter
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Elsõs diákok a nemzeti tanévnyitón
Thomas Cook
Thomas Cook
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
bitcoin kriptopénz