Előfizetői tartalom

Várt feletti profit a Richternél - Mire lesz elég?

Gayer Attila, CFA
Ma hajnalban tette közzé az idei első negyedévre vonatkozó eredményei a Richter, melyek összességében kedvező képet festenek: nettó profit soron az elemzői várakozásokhoz képest jelentős, közel 20%-os felülteljesítés látszik. A gyorsjelentés főbb pontjai: - stabilizálódó hazai gyógyszerpiac, emelkedő belföldi forgalom; - az orosz piacon látott bevétel visszaesést az egyéb FÁK-országok ellensúlyozni tudták; - jó teljesítmény a legnagyobb európai piacnak számító Németországban 10%-os forgalomnövekedés; - szépen bővülő kínai értékesítések; - az egyéb FÁK-országok és Kína átlag feletti bevételnövekedése javította a bruttó fedezetet; - az értékesítési és K+F-költségek jelentősen emelkedtek év/év alapon, ami az üzemi profitban mérsékelt visszaesést hozott; - pénzügyi soron komoly eredmény növekedés a devizás pénzeszközök átértékelésének köszönhetően; - az adózott eredmény két számjegyű növekedést mutatott, a 12 havi gürdülő profit tovább emelkedett; - a cash állomány jelentősebb mértékben emelkedett, az egy részvényre jutó nettó pénzállomány az árfolyam 13%-ára rúg. A gyorsjelentés hatására nem lennénk meglepve, ha a mai kereskedésben pozitív árfolyam reakció bontakozna ki a részvényeknél, persze fontos megemlíteni, hogy a 9 órakor kezdődő tájékoztatón lényeges információk hangozhatnak még el, melyek ugyancsak befolyásolhatják az összképet. A Richter részvényei a növekedési kilátásokat figyelembe véve a jelenlegi szinteken nem tekinthetők értékeltség szempontjából igazán attraktívnak (a legutóbbi gyorsjelentés óta a profitbecslések jelentősebb csökkenést mutattak), fontos persze megjegyezni, hogy az originális kutatások miatt az árazási mutatók felfelé torzítanak, ami azonban az elkövetkező években gyökeresen megváltozhat.

Jelentős felülteljesítés nettó profitban. Az alábbi táblázat az általunk begyűjtött elemzői várakozások és tényszámok összevetését mutatja, ebből az látszik, hogy az idei első negyedév során a Richter a legtöbb eredménysoron felül tudta teljesíteni az elemzői várakozásokat. A felülteljesítés mértéke a nettó profit esetében jelentős, közel 20%-os volt.A konszenzus...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés