Előfizetői tartalom

Profit nélküli rali a tőzsdéken - Meddig tarthat?

Portfolio
2011 szeptembere óta igen jelentős emelkedést produkáltak a világ részvénypiacai, ezt azonban nem kísérte a vállalati eredmények növekedése, ami az értékeltségben olyan jelentős elmozdulást okozott, amire a ciklus ezen időszakában 40 éve nem volt példa - olvasható a Citi legfrissebb elemzésében. Ezáltal P/E alapon a 2011 szeptemberében látott, hisztorikus értelemben vett 30%-os értékeltségbeli diszkont lényegében korrigálódott, a globális részvénypiac most a hosszú távú átlaghoz hasonló árazás mellett forog. Az értékeltségben látott elmozdulások a jövőbeli várható tőzsdei hozamoknak nem éppen kedveznek: a befektetők a jelenlegi globális osztalékhozam alapján az elkövetkező 10 évben éves 6-7%-os hozamra (total return) számíthatnak, szemben a 2011 szeptemberi osztalékhozammal számolt 9-10%-kal.

Szárnyaló részvényárak, stagnáló profitok A 2011-es évi mélypontokról a globális részvénypiacok igen jelentős, több mint 30%-os emelkedést produkáltak, ezt azonban nem kísérte az egy részvényre jutó eredmények emelkedése - hangsúlyozza a Citi elemzése.Mindez azt jelenti, hogy a globális részvénypiac jelenleg 16-szoros visszatekintő P/E rátán forog, szemben a 2011...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés