Üzlet

Pereskedik a Visa és a MasterCard

Portfolio
Tavaly július 14-én a Visa és a MasterCard bejelentette, hogy megegyezést javasolnak a túl magas kártyahasználati díjakért őket beperelő kereskedelmi cégekkel. Az akkor kötött megállapodást azonban számos kereskedő készül felrúgni. A kártyatársaságok emiatt nyújtottak be keresetet hétfőn New Yorkban.
Tavaly július közepén a Visa és a MasterCard bejelentette, hogy megegyeztek az őket versenyellenes magatartásukért beperelő kereskedőkkel.

A kereskedők vádjai nem új keletűek: az ügy 2005-ben kezdődött, és 7 millió kereskedelmi cég vett részt a bírósági szakaszba került ügyben. Az érintett, Visa és MasterCard kártyát forgalmazó bankok között található a JP Morgan, a Bank of America, a Wells Fargo és a Capital One is. Esetükben felmerült a gyanú, hogy a kereskedőktől jogtalanul magas bankközi jutalékot (interchange díjat) szedtek a kártyás tranzakciók után.

A kártyatársaságoknak a 2012 nyarán született peren kívüli megállapodás értelmében 7,25 milliárd dollárt kell fizetniük a kereskedőknek. A legnagyobb kereskedelmi szövetségek és kereskedők egy része viszont úgy döntött, hogy mégsem fogadja el a megállapodást, mert szerintük ezzel jogilag elismernék, hogy hajlandóak szemet hunyni a korábban bevett gyakorlat felett. Emiatt a kereskedők jogászai úgy ítélték meg, hogy esetleges későbbi trösztellenes perekben ezzel egy fontos eszköztől fosztanák meg saját magukat.

A Visa és a MasterCard két nappal ezelőtt keresetet nyújtott be a megállapodást megtagadó kereskedelmi szövetségek és nagykereskedők ellen a Bloomberg információi szerint. A Visának és a MasterCardnak lehetősége van arra, hogy visszavonja az ajánlatát. Erre akkor kerülhet sor, ha annyi kereskedő visszalépne az ajánlat elfogadásától, amennyinek a per tárgyát képező időszakban végrehajtott tranzakciós volumene eléri a teljes volumen negyedét. Az amerikai nemzeti kereskedelmi szövetség a megállpodástól való visszalépésre szólította fel 9000 tagját.

A kereskedők egyik ügyvédje tavaly novemberben úgy nyilatkozott, hogy akár 300 milliárd dollár értékű kártérítés is jogos követelésük lehetne, ha a bíróság figyelembe venné, hogy a trösztellenes jogszabályok szerint a kártérítés az okozott kár háromszorosát is kiteheti. Egy másik, üzletek és kereskedők tucatjait képviselő ügyvéd szerint a felajánlott 7,25 milliárd nagyjából tízszerese fedezné az okozott károkat.

Pereskedik a Visa és a MasterCard


Pereskedik a Visa és a MasterCard
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
repules szegell iata GettyImages-1180597944