Üzlet

Az E-Star is közzétette negyedéves jelentését

Portfolio
Bár az E-Star hivatalosan jelenleg is csődeljárás alatt áll, a társaság az idei első negyedévre vonatkozóan eredmény beszámolót tett közzé, ez az árbevétel év/év alapú jelentős visszaeséséről adott számot. Az E-Starnál persze a hangsúly most sem az eredményszámokon van, egyelőre még rövid távon is sok tennivaló van a csődegyezség lezárása érdekében, hosszabb távra tekintve pedig nem lehet tudni, hogy a vállalati stratégia milyen irányt vesz majd. A hitelezők érdeke végső soron mindenképpen az lehet, hogy az üzleti folyamatokat, az eredményességet javítsák, hiszen a csődegyezség által a vállalat meghatározó tulajdonosai lettek, és közel sem mindegy, hogy később milyen részvényárfolyam mellett tudnak majd kiszállni a társaságból.
Mi hámozható ki a jelentésből?

Elviekben nem lett volna kötelező negyedéves gyorsjelentést publikálnia az E-Starnak, a társaság közzétette az idei első negyedévre vonatkozó konszolidált eredményeit, melyeket persze ezúttal is érdemes fenntartásokkal kezelni, pláne azok alapján, hogy a tavalyi évre vonatkozó auditált beszámoló máig nem készült el.

A kimutatásoknál az E-Star a csődeljárás státuszának ismerete fényében a vállalkozás folytatása elvének teljesülését feltételezte, a bázisidőszaki adatokat pedig módosította, amit az időközben zajló éves audit során feltárt eltérések kiigazítása eredményezett. Hasonló javításokat fog a társaság alkalmazni a tárgyév további negyedéves jelentései során, azok bázisidőszaki számaira.

A végrehajtott módosítások, valamint a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozó adatok ismeretének hiánya miatt a hangsúlyt nem az eredmények hisztorikus adatokkal való összehasonlítására helyeztük, ami az említettek mellett azért is nehézkes, mert időközben több üzletágat is megszüntetett a vállalat, és voltak eszközeladások is.

A jelentésből sok érdekesség nem derül ki, a konszolidált árbevétel 21 millió euróról 12 millió euróra esett vissza, ami főként a magyar és a román piacon történt projektbezárások eredménye. Emellett persze az is negatívan hatott, hogy 2011-ben az EETEK akvizíció során megvásárolt RESZ és NRG társaságok 2012. őszén értékesítésre kerültek.

Az E-Star magyarországi projektjei 2012. második félévben a fizetőképességi kritérium szempontjából kiválogatásra kerültek, a nagy projektek egyedi megállapodásain túl az E-Star több szerződést is felmondott nemfizető ügyfeleivel. A szerződés felmondásokat a legtöbb esetben eredményes
tárgyalások követték, a korábbi ügyfél tartozások jelentős mértékben csökkentek, a megmaradt magyarországi portfólió fizetőképessége jelentősen javult.

Romániában a megszűnt marosvásárhelyi és zilahi projektek nélkül az operáció nyereséges volt. A lengyel operáció a certifikátok rendszerének bizonytalanságával és a folyamatosan csökkenő villamos energia árakkal küzd.

Az E-Star is közzétette negyedéves jelentését
Hogyan tovább?
  

Ahogy korábban, most is elmondhatjuk, hogy az E-Starnál a hangsúly továbbra sem az eredményeken van, bár sikerült ugyan a legutóbbi egyezségi tárgyaláson megállapodást kötni a hitelezőkkel, azt azért nem szabad elfelejteni, hogy ez még nem jogerős, ezt első körben a vagyonfelügyelőnek kell ellenjegyezni (erről nincs információnk, hogy már megtörtént-e), majd utána az illetékes bíróságnak egy közleményt kiadni, melyben jóváhagyja a társaság és a hitelezők közti megállapodást.

Ez utóbbi pedig a megállapodástól számítva akár hónapokig is elhúzódhat, mivel a hitelezők nagy számára való tekintettel valószínűleg lesznek olyanok, akik a létrejött csődegyezséget megfellebbezik. Ha a bírósági jóváhagyás megtörtént, azt követően kerülhet csak sor a tervezett hitel/tőke konverzióra, ami szintén nem lesz egy egyszerű procedúra a hitelezők nagy számára való tekintettel.

Rövid távon talán a legsürgetőbb feladat most az auditált tavalyi évi beszámoló közzététele, amely a korábbi évhez hasonlóan most sem készült el a törvény által megszabott határidőre. A vállalat kilátásai, eredménytermelő képességének vizsgálata, a vállalati stratégia felülvizsgálata csak az említett rövid távú, részben technikai jellegű feladatok után kerülhetnek sorra. Hosszú távon a hitelezők érdeke mindenképpen az lehet, hogy az üzleti folyamatokat, az eredményességet javítsák, hiszen a csődegyezség által a vállalat meghatározó tulajdonosai lettek, és közel sem mindegy, hogy később milyen részvényárfolyam mellett tudnak majd kiszállni a cégből. Ez persze a távoli jövő.
Katona Bence Hiventures
Vörös Tamás
Frankfurti tőzsde
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas
borisjohnson
Bika
erzsébet-utalvány-cafeteria
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Katona Bence Hiventures