Üzlet

Az E-Star is közzétette negyedéves jelentését

Portfolio
Bár az E-Star hivatalosan jelenleg is csődeljárás alatt áll, a társaság az idei első negyedévre vonatkozóan eredmény beszámolót tett közzé, ez az árbevétel év/év alapú jelentős visszaeséséről adott számot. Az E-Starnál persze a hangsúly most sem az eredményszámokon van, egyelőre még rövid távon is sok tennivaló van a csődegyezség lezárása érdekében, hosszabb távra tekintve pedig nem lehet tudni, hogy a vállalati stratégia milyen irányt vesz majd. A hitelezők érdeke végső soron mindenképpen az lehet, hogy az üzleti folyamatokat, az eredményességet javítsák, hiszen a csődegyezség által a vállalat meghatározó tulajdonosai lettek, és közel sem mindegy, hogy később milyen részvényárfolyam mellett tudnak majd kiszállni a társaságból.
Mi hámozható ki a jelentésből?

Elviekben nem lett volna kötelező negyedéves gyorsjelentést publikálnia az E-Starnak, a társaság közzétette az idei első negyedévre vonatkozó konszolidált eredményeit, melyeket persze ezúttal is érdemes fenntartásokkal kezelni, pláne azok alapján, hogy a tavalyi évre vonatkozó auditált beszámoló máig nem készült el.

A kimutatásoknál az E-Star a csődeljárás státuszának ismerete fényében a vállalkozás folytatása elvének teljesülését feltételezte, a bázisidőszaki adatokat pedig módosította, amit az időközben zajló éves audit során feltárt eltérések kiigazítása eredményezett. Hasonló javításokat fog a társaság alkalmazni a tárgyév további negyedéves jelentései során, azok bázisidőszaki számaira.

A végrehajtott módosítások, valamint a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozó adatok ismeretének hiánya miatt a hangsúlyt nem az eredmények hisztorikus adatokkal való összehasonlítására helyeztük, ami az említettek mellett azért is nehézkes, mert időközben több üzletágat is megszüntetett a vállalat, és voltak eszközeladások is.

A jelentésből sok érdekesség nem derül ki, a konszolidált árbevétel 21 millió euróról 12 millió euróra esett vissza, ami főként a magyar és a román piacon történt projektbezárások eredménye. Emellett persze az is negatívan hatott, hogy 2011-ben az EETEK akvizíció során megvásárolt RESZ és NRG társaságok 2012. őszén értékesítésre kerültek.

Az E-Star magyarországi projektjei 2012. második félévben a fizetőképességi kritérium szempontjából kiválogatásra kerültek, a nagy projektek egyedi megállapodásain túl az E-Star több szerződést is felmondott nemfizető ügyfeleivel. A szerződés felmondásokat a legtöbb esetben eredményes
tárgyalások követték, a korábbi ügyfél tartozások jelentős mértékben csökkentek, a megmaradt magyarországi portfólió fizetőképessége jelentősen javult.

Romániában a megszűnt marosvásárhelyi és zilahi projektek nélkül az operáció nyereséges volt. A lengyel operáció a certifikátok rendszerének bizonytalanságával és a folyamatosan csökkenő villamos energia árakkal küzd.

Az E-Star is közzétette negyedéves jelentését
Hogyan tovább?
  

Ahogy korábban, most is elmondhatjuk, hogy az E-Starnál a hangsúly továbbra sem az eredményeken van, bár sikerült ugyan a legutóbbi egyezségi tárgyaláson megállapodást kötni a hitelezőkkel, azt azért nem szabad elfelejteni, hogy ez még nem jogerős, ezt első körben a vagyonfelügyelőnek kell ellenjegyezni (erről nincs információnk, hogy már megtörtént-e), majd utána az illetékes bíróságnak egy közleményt kiadni, melyben jóváhagyja a társaság és a hitelezők közti megállapodást.

Ez utóbbi pedig a megállapodástól számítva akár hónapokig is elhúzódhat, mivel a hitelezők nagy számára való tekintettel valószínűleg lesznek olyanok, akik a létrejött csődegyezséget megfellebbezik. Ha a bírósági jóváhagyás megtörtént, azt követően kerülhet csak sor a tervezett hitel/tőke konverzióra, ami szintén nem lesz egy egyszerű procedúra a hitelezők nagy számára való tekintettel.

Rövid távon talán a legsürgetőbb feladat most az auditált tavalyi évi beszámoló közzététele, amely a korábbi évhez hasonlóan most sem készült el a törvény által megszabott határidőre. A vállalat kilátásai, eredménytermelő képességének vizsgálata, a vállalati stratégia felülvizsgálata csak az említett rövid távú, részben technikai jellegű feladatok után kerülhetnek sorra. Hosszú távon a hitelezők érdeke mindenképpen az lehet, hogy az üzleti folyamatokat, az eredményességet javítsák, hiszen a csődegyezség által a vállalat meghatározó tulajdonosai lettek, és közel sem mindegy, hogy később milyen részvényárfolyam mellett tudnak majd kiszállni a cégből. Ez persze a távoli jövő.
BET
Denso
WASHINGTON, DC - MAY 08:  U.S. President Donald Trump announces his decision to withdraw the United States from the 2015 Iran
WASHINGTON, DC - NOVEMBER 02: (L to R) U.S. President Donald Trump shakes hands with his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Bernáth Tamás_mti