Előfizetői tartalom

Elképesztő, mennyi adat létezik - Mire lehet felhasználni?

Portfolio
A Big Data jelenség, vagyis az egyre nagyobb, szinte kezelhetetlen méretű adatbázisok létrejötte a vállalatok számára egyrészt problémát, másrészt üzletileg kihasználható lehetőséget jelent. Elképesztő, szinte emberi ésszel felfoghatatlan mennyiségű adat keletkezik nap mint nap az interneten, a gépek közötti kommunikáció során és a magánhálózatok millióin. Az cégek adattárházaiban fellelhető óriási mennyiségű adattömegből üzletileg fontos információkat lehet kinyerni, ami segítheti például a csalások felderítését, a termékértékesítést, az ügyfélmenedzsmentet és a döntési folyamatokat. A vizuális analitikai megoldások is terjednek. Hogyan is működnek ezek a megoldások?

Mennyi adat létezik a Földön? Az IBM becslése szerint ma 2,2 millió terrabyte adat keletkezik naponta. Eric Schmidt, a Google volt elnöke ezt a mennyiséget úgy jellemezte, ennyi adat keletkezett a civilizáció hajnala és 2003 között összesen. Ez egyaránt strukturált és strukturálatlan adathalmazokat is eredményez, vagyis indexált, egymás közötti relációkat tartalmazó, jól...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés