Előfizetői tartalom

Elhozza a megváltást a Nokia csodatelefonja?

Portfolio
Az elemzői várakozásoktól lényegesen elmaradó bevételről számolt be a Nokia a második negyedéves gyorsjelentésében: míg az elemzők 6,4 milliárd eurós bevételre számítottak a Reuters konszenzusa szerint, mindössze 5,7 milliárd eurós bevételt könyvelt el a finn mobilgyártó. A hírre közel 5%-os mínuszban találták magukat a részvények. Jó hír viszont, hogy a zászlóshajónak szánt Lumia értékesítései több mint 30%-kal emelkedtek negyedév/negyedév alapon. Az egy részvényre jutó eredmény is kisebb pozitív meglepetést okozott, a 2 centes veszteség helyett ugyanis nullszaldós lett a Nokia az egyszeri tételek hatásait kiszűrve. A gyorsjelentés főbb pontjai: - A Nokia okostelefon-értékesítései tovább zuhannak az előző év azonos negyedévéhez képest és az átlagos értékesítési ár is csökkent. - Negyedév/negyedév alapon több mint 30%-kal emelkedtek a Lumia-készülékek eladásai, de ebben nagy szerepe van a szezonalitásnak is, az első negyedév ugyanis hagyományosan gyenge a mobilgyártóknál. - A bevételek estek, eredményszinten azonban javulást ért el a cég, ha nem számolunk az egyszeri tételekkel. - A mobilgyártás továbbra is veszteséges, viszont a Nokia Siemens Networks nyeresége nagyot ugrott. - A nettó készpénzállomány 4,1 milliárd euró volt a negyedév végén, ami a piaci kapitalizáció 35%-ának felel meg. Ez tovább támogathatja a felvásárlási spekulációkat.

A vártnál kevesebb telefont adott el a Nokia A vártnál kevesebb telefont értékesített a második negyedévben a Nokia. Az okostelefonok eladásai tovább csökkentek a negyedévben: 27%-kal zuhantak, akárcsak a hagyományos telefonok eladásai. Negyedév/negyedév alapon azonban már emelkedtek az értékesítések, 21%-kal adott el több készüléket a cég, mint az első negyedévben....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái