Üzlet

Óriási üzlettel függetlenítené magát a piacvezető játékgyártó

Portfolio
Függetlenedik az Activision Blizzard a Vivenditől, miután a játékfejlesztő illetve az Activision vezérigazgatójához köthető csoport mintegy 8,2 milliárd dollárért vásárolnák vissza a Vivendi 61 százalékos részesedésének jelentős részét. A hírt láthatóan örömmel fogadták a befektetők, hiszen a Vivendi árfolyama több százalékkal került feljebb a pénteki kereskedés elején, míg az amerikai piacok zárva tartása miatt az Activision-részvényesek egyelőre nem tudtak reagálni.
Függetlenedik az Activision

Újabb, óriási üzlet került kilátásba, ugyanis a hírek szerint a Call of Duty és a World of Warcraft fejlesztője, az Activision Blizzard visszavásárolná a Vivendi 2007-ben vásárolt közel 61 százalékos Activision részesedésének jelentős részét.

A tranzakcióban az Activision 5,83 milliárd dollárt (1,2 milliárd dollár készpénz és 4,6 milliárd dollár hitel), azaz részvényenként 13,6 dollárt fizetne 429 millió darab részvényért. A társaság által ajánlott papíronkénti 13,6 dollár a tegnapi záróárhoz képest mintegy 10 százalékos diszkontot jelent.

Mindemellett a társaság korszakos vezérigazgatója, Bobby Kotick valamint az igazgatóság társelnöke, Brian Kelly egy konzorcium élén további 172 millió darab részvényt, azaz 24,9 százalékos részesedést vásárolnának szintén 13,6 dolláros áron. Így a kivásárlást követően a Vivendi részesedése 12 százalékra süllyedne a játékfejlesztőben.

Óriási üzlettel függetlenítené magát a piacvezető játékgyártó
A felek a hírek szerint már meg is egyeztek, ugyanis a Vivendi a társaság tavaly indított reorganizációja során a jövőben elsősorban az Universal Music Group üzletágára kíván fókuszálni. Ennek fényében a Vivendi nemcsak az Activisionben levő részesedését csökkenti, hanem a hírek szerint előrehaladott tárgyalásokat folytat a Maroc Telekom leányának értékesítéséről, melyért várhatóan 4,2 milliárd eurót seperhet be, sőt a brazil és francia távközlési egységének eladásával is próbálkozott már.

"A tranzakció révén rendkívüli lehetőségek nyílnak meg mind a társaság, mind a részvényesek, többek között a Vivendi számára. Sokkal látványosabban növekedhetünk, és tovább erősíthetjük piacvezető pozíciónk. Az üzlet során lehetőségünk adódik kihasználni a kedvező finanszírozási lehetőségeket úgy, hogy a tranzakció zárását követően is mintegy 3 milliárd dolláros készpénzállománnyal rendelkezünk majd" - értékelte az üzletet Kotick.

Emelkedik a Vivendi

A csütörtöki kereskedésben az Activision részvényei estek az amerikai börzén, az év egészét tekintve azonban igen jól szerepelnek, a papírok árfolyama szűk 7 hónap alatt 43 százalékot emelkedett. Bár a kereskedés csak fél háromkor kezdődik a tengerentúlon, a nyitás előtti kereskedésben közel 20 százalékos pluszba ugrott az árfolyam.

Óriási üzlettel függetlenítené magát a piacvezető játékgyártó
A reorganizációs programját folytató Vivendi a hírre mintegy 3 százalékos pluszba lendült a mai párizsi kereskedésben, azonban az év egészét tekintve pár százalékot esett.

Óriási üzlettel függetlenítené magát a piacvezető játékgyártó
Olcsó vagy drága az Activison?

Az Activision által ajánlott 13,6 dolláros részvényenkénti árral kalkulálva 14,4 szeres 12 havi előretekintő P/E ráta adódik, mely némileg elmarad a 14,5-es öt éves átlagtól.

Óriási üzlettel függetlenítené magát a piacvezető játékgyártó
A tegnapi árfolyammal kalkulált 12 havi előretekintő P/E hányados azonban az egyik legmagasabb a peer groupban szereplő vállalatok rátájával összevetve, csupán az Electronic Art részvényei forognak ennél magasabb szorzóval.

Óriási üzlettel függetlenítené magát a piacvezető játékgyártó
Sőt az Activision a Datastream által készített elemzői konszenzus szerint a 2013-2016 közti időszakban éves szinten átlagosan 10 százalékkal visszaeső EPS-ről számolhat be, ennek ellenére az egyik legmagasabb előretekintő P/E rátával forognak a részvények.

Óriási üzlettel függetlenítené magát a piacvezető játékgyártó
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Alteo klub