Előfizetői tartalom

Örömteli gyorsjelentés a Richtertől - Irány felfelé?

Gayer Attila, CFA
Összességében pozitív meglepetéssel szolgált a Richter ma hajnalban közzétett negyedéves gyorsjelentése, mely a legtöbb profitsoron felülmúlta az elemzői várakozásokat, az üzemi eredmény szintjén a konszenzushoz képest látványos felülteljesítés volt megfigyelhető. A jelentés főbb pontjai: - stabilizálódó hazai gyógyszerpiac, enyhén emelkedő forgalom; - a FÁK-régió húzóerő volt, Oroszországban soha nem látott szinű negyedéves forgalom euróban, Ukrajna 20% feletti bevételnövekedést ért el; - tovább növekvő kínai értékesítések; - az USA-forgalom hanyatlása folytatódik; - két számjegyű növekedés a konszolidált árbevételben; - a bevételnövekedést meghaladta a fedezet emelkedése; - mindez ellensúlyozni tudta az értékesítési költségek növekedésének kedvezőtlen hatását, az üzemi profit 11%-kal nőtt; - a pénzügyi sor lefelé húzta az eredményeket, így nettó profitban közel 20%-os visszaesés mutatkozott; - ennek hatására a 12 havi gördülő profit eddig látott növekedése megtört; - az osztalékfizetés ellenére a nettó készpénzállomány alig csökkent, az egy részvényre jutó nettó pénzállomány az árfolyam 12%-át teszi ki; - az idei évre várt egy részvényre jutó eredmény 60%-át sikerült az első két negyedévben hozni, míg EBITDA-ban 55%-ot. A gyorsjelentés hatására a mai kereskedésben pozitív árfolyam reakciót várunk, a részvényár emelkedését a gyorsjelentés, valamint a hisztorikus viszonylatban alacsonynak számító értékeltség mellett az is támogathatja, hogy az elmúlt napokban a papír meglehetősen sokat esett. Fontos persze hangsúlyozni, hogy a délelőtt 9-kor kezdődő tájékoztatón lényeges információk hangozhatnak el, melyek szintén befolyásolhatják az összképet.

Látványos felülteljesítés üzemi profitban. Az alábbi táblázat az általunk begyűjtött elemzői várakozások és tényszámok összevetését mutatja a Richternél, ebből az látszik, hogy az idei második negyedév során a társaság a legtöbb eredménysoron felül tudta teljesíteni az elemzői várakozásokat. Ami igazán kellemes meglepetés volt, az az üzemi profitban mutatkozó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés