Előfizetői tartalom

Szárnyal az orosz olaj - Mi lesz a MOL finomítóival?

Portfolio
Az elmúlt hónapokban jelentős emelkedés volt megfigyelhető az orosz uráli típusú kőolaj piacán, május óta 13%-ot ralizott az árfolyam, felülteljesítve az európai benchmarknak számító brentet, mely 10%-ot drágult. Mindez azonban elegendő volt ahhoz, hogy a brent-ural spread hisztorikusan is extrém alacsony szintre csökkenjen. Az alábbiakban azokat a tényezőket tekintettük át, melyek az orosz olajfajta prémium árazásának kialakulását magyarázhatják, ami egyébként igencsak kedvezőtlen a Kelet-Európában működő finomítóknak, melyek működése jellemzően az orosz olajra lett optimalizálva.

Eltűnt a brent prémiuma Az uráli típusú kőolaj az elmúlt években jellemzően diszkonttal forgott az európai benchmarknak számító brenthez képest, ennek mértéke a megelőző 10 évet tekintve 2-3 dollár volt, a közelmúltban azonban az árkülönbség érezhetően összeszűkült. A piacon a korábban jelentkező diszkont árazást elsősorban a gyengébb minőséggel magyarázták...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái