Előfizetői tartalom

Bedöntik a 75 éves olajrezsimet - Az egész világ figyel

Portfolio
A mexikói elnök, Enrique Pena Nieto tegnap bejelentette, hogy országa megnyitja olajpiacát a nemzetközi cégek előtt. A lépés komoly társadalmi vitát gerjeszt a közép-amerikai országban, hiszen a külföldi olajvállalatok 1938-as kiűzéséről mind a mai napig nemzeti ünnepnappal emlékeznek meg Mexikóban. A piacnyitásra az évek óta csökkenő kitermelés miatt kényszerült az ország kormánya. Az elemzők szerint az eddig bejelentett intézkedések bár megteremtik a nemzetközi cégek számára a mexikói szénhidrogén-termelésbe történő belépés lehetőségét, üzletileg lehet, hogy mégsem lesznek eléggé kecsegtetők.

A mexikói elnök tegnap meghirdette országa olajpiac-nyitási programját, amelynek részeként az alkotmány több pontjának módosítására is szükség lesz. Mexikó volt az első jelentősebb olajtermelő ország, amely államosította az olajszektorát, kiűzve ezzel az ott tevékenykedő amerikai és brit vállalatokat. Az 1938-as eseményekre az ország függetlenségének egyik szimbólumaként...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái