Üzlet

Jöhet a 2 órás átutalás

Portfolio
A jegybank szerint a fizetési piacon olyan piaci kudarcok fordulnak elő, ahol a szabályozónak kell közbelépnie - mondta el Varga Lóránt, az MNB főosztályvezetője a Portfolio.hu Pénzügyi IT konferenciáján. Magyarországon a számlára utalt jövedelmek aránya 65 százalék, míg ez Európában 85 százalék. A vásárlások 9 százaléka történik elektronikus úton, ami az európai átlag 26 százalékhoz képest ugyancsak alacsony. A fejlődésnek tehát még bőven van tere, akár a két órás átutalás bevezetése is szóba jöhet az MNB szerint ezen a területen.

Az MNB is fontos szereppel bír a pénzforgalomban fejlesztésében, a közelmúltban történt meg például a 4 órás napközbeni átutalás bevezetése, illetve POS-terminál telepítési program is indult Fejér megyében. Az elektronikus fizetések előtérbe helyezésével össztársadalmi szinten 100 milliárd forintos éves szintű megtakarítás lenne elérhető. A legfontosabb, hogy az ügyfelek akarjanak elektronikusan fizetni, illetve hogy legyen lehetőségük ezt megtenni.

A jegybank szerint a fizetési piacon olyan piaci kudarcok fordulnak elő, ahol a szabályozóknak kell közbelépnie. A pénzforgalmi hálózati piacon minden szereplőnek beruházásokat kell tennie, miközben ezzel igazi versenyelőnyt nem szerez.

Ugyanis a készpénzes és elektronikus fizetésnek különböző a költségszerkezete: az intenzív készpénzhasználat miatt az alacsonyabb fix, és magasabb változó költségű készpénzes fizetés egyelőre olcsóbb. Ezért rövid távon nagy beruházásokat igényel az elektronikus fizetés biztosítása, de hosszú távon megtérül. Ezért gondolja úgy a jegybank, hogy be kell avatkoznia a piacon.

Magyarországon a számlára utalt jövedelmek aránya 65 százalék, ezzel szemben Európában 85 százalék ez az arány. A vásárlások körülbelül 9 százalékban fizetnek kártyával, Európában ez az arány 26 százalék. Tehát még van helye a fejlődésnek. A szolgáltatás-fejlesztés területén a négy órás után már a két órás átutalás lehetőségét is példaként említette Varga Lóránt: "ez már nem lenne olyan nagyságrendű beruházás, mint a 4 órás átutalás, és bízunk abban, hogy szabályozás nélkül is bevezetik ezt idővel a bankok".
olaj
shutterstock lakópark
olaj
Palkovics László
neprajzi_muzeum_liget
cimlap_mol-russia-1
BET
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Hogyan kereskedsz a forinttal?
Bevezető online előadás a deviza és indexkereskedés világába.
olaj