Üzlet

A rezsidémon átkelt a La Manche-csatornán

MTI
A brit Munkáspárt legalább 20 hónapra befagyasztaná a lakosságnak és a családi vállalkozásoknak felszámolt kiskereskedelmi áram- és gázárakat, ha a 2015-ben esedékes következő választáson kormányra kerül - mondta tegnap a párt miniszterelnök-jelöltje.
Ed Miliband, a Labour vezetője a legnagyobb baloldali brit parlamenti erő Brightonban tartott éves konferenciájának zárónapján kijelentette azt is, hogy a párt elképzelései alapján az áremelési moratórium időszakában a brit piacon tevékenykedő hat legnagyobb energiaszolgáltató céget feldarabolnák, és tevékenységük ellenőrzésére a jelenleginél erőteljesebb felügyeleti hatóságot hoznának létre.

Miliband szerint ez "igazságosabb bánásmódot" jelentene a lakosság számára az energiaszolgáltatók részéről.

A politikus elismerte, hogy ez "nem fog tetszeni" az érintett vállalatoknak, hozzátette ugyanakkor, hogy a Munkáspárt megítélése szerint az energiacégek "túl hosszú ideje" számláznak az indokoltnál többet az általuk szolgáltatott energiáért, és ezt azért tehetik, mert "a piac nem működik".

A Munkáspárt vezetőjének hivatala Miliband beszédével egy időben bejelentette, hogy a párt szakértői már ki is számították a tervezett intézkedés várható szolgáltatói költségeit és felhasználói megtakarításait. Eszerint az árak csaknem kétévi befagyasztása 4,5 milliárd fontba (1600 milliárd forintba) kerülne az energiaszolgáltatóknak, ugyanakkor egy átlagos brit háztartás évi 120 fontot (42 ezer forintot), a vállalkozások átlagosan 1800 fontot (630 ezer forintot) takaríthatnának meg.

Az energiaszolgáltató vállalatok a BBC által a beszéd után idézett első reakcióikban közölték, hogy a munkáspárti vezető kongresszusi beszédében ismertetett tervek megvalósítása áramkimaradásokhoz vezethet, emellett beruházások maradhatnak el és munkahelyek kerülhetnek veszélybe.

Reagáltak Miliband beszédére londoni szakelemzők is.
Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza rövid kommentárjában úgy fogalmazott: "figyelemreméltó", hogy a balközép irányzatú Miliband a magyarországi jobbközép politikai irányvonal forgatókönyvéből emel át egy oldalt, és az energiaárak alacsonyan tartását próbálja választási eszközként használni.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport londoni szakértőinek kedd esti rövid értékelése szerint egyelőre nem világos, hogy miként lehetne érvényesíteni a munkáspárti vezető által körvonalazott árbefagyasztási tervet. Az Eurasia elemzői szerint ugyanakkor kiderülhet, hogy egy ilyen intézkedés EU-jogszabályokba ütközik.
  

Nagy-Britannia rendelkezik jelenleg az egyik legfejlettebb piaci alapú energiaellátási rendszerrel az EU-ban. A szolgáltatók a fogyasztói árakban rendszeresen lekövetik a nemzetközi ármozgásokat. Tekintettel arra, hogy a fogyasztók egy része nehezebben kezeli a változó árakat, az elmúlt időszakban több szolgáltató is olyan termékekkel jelent meg a brit piacon, amelyek egy meghatározott időre (jellemzően 1-1,5 évre) fix tarifát kínálnak az adott szolgáltatási csomagot választó ügyfelek részére.
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde