Üzlet

Kaderják: a hatékonyság romlásához vezethet a nonprofit közműszolgáltatás

Portfolio
Az újabb rezsicsökkentési lépésé során fontos lenne, hogy a piactorzító elemeket eltávolítsák az árazási rendszerből, továbbá hogy az infrastruktúra fenntartására és fejlesztésére szolgáló tételeket, mint például a szolgáltatási alapdíj, ne érintse a díjcsökkentés. A profitorientáltság megszüntetése a műszaki színvonal és a hatékonyság romlásával fenyeget - mondta Kaderják Péter, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) igazgatója a napi.hu -nak.
A korábbi energiahivatali elnök nyilatkozatában kifejtette, hogy a soron következő rezsicsökkentési lépés során fontos lenne, hogy az infrastruktúra fenntartásával és fejlesztésével kapcsolatos díjelemeket ne érintse a díjcsökkentés, értve ez alatt például a szolgáltatási alapdíjakat.

Kaderják Péter kitért arra is, hogy az árazási rendszerből ki kellene vezetni a piactorzító elemeket, így olyan megoldásokat kellene találni a díjcsökkentés végrehajtására, amelyek ennek az elvnek megfelelnek. Emlékeztetett rá, hogy a januárban megvalósult rezsivágáskor a lakossági áramtarifákban elért csökkentés fedezetének egy részét a kereskedelmi fogyasztók díjainak emelésével valósították meg, ami az ipar versenyképességére negatívan hatott.

Az energiapiaci szakember meglátása szerint a lakossági árakban még lehetnek tartalékok. Emlékeztetett rá, hogy a lakossági szolgáltatásban az áramszolgáltatók hosszú- és középtávú szerződések mentén jelenleg a piacinál akár 3-4 forint/kWh-val is drágábban szerezhetik be a villamos energiát az állami MVM-től. A gázszolgáltatásban az osztrák-magyar HAG-vezeték jelenthet tartalékot, ahol 30 forinttal olcsóbb a földgáz köbmétere. Kaderják Péter hozzáteszi, hogy e vezeték kapcsán érdemes lenne EU-konform módon a kapacitást 100%-os aukcionálni.

A nonprofit közműszolgáltatással kapcsolatban a szakember úgy vélekedik, hogy az a műszaki színvonal és a hatékonyság romlásához vezethet. "Az a cél helyes, hogy az energiaszolgáltatók csak annyi jövedelmet termeljenek, amennyi feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a szolgáltatás fenntartható legyen − utóbbihoz azonban újabb beruházásokra van és lesz szükség. A nyereségérdekeltség megszüntetése elmaradó fejlesztésekkel és nem javuló hatékonysággal járhat" − hangsúlyozta Kaderják.

A cégek tulajdonosi helyzete önmagában semleges terület, nemzetközi és hazai példák alapján állami és magáncégek is képesek eredményesen működni piacgazdasági környezetben, bár kétségtelenül érezni némi "illúziót" azzal kapcsolatban, hogy a közösségi tulajdon hatékonyabb lehet - teszi hozzá a szakember. Kaderják Péter úgy látja, a kérdés sokkal inkább az, hogy egy esetleges állami befektetés milyen megtérülést ígér az adófizetőknek, ez pedig egyelőre nem látható számos bizonytalansági tényező, így például az ár vagy a jövedelmezőség miatt.
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
címlapkép_zöld