Üzlet

Orbán: vegyék vissza az INA-t a horvátok!

Portfolio
Ma reggel a Kossuth Rádióban Orbán Viktor is megszólalt a MOL-INA-ügyben, a miniszterelnök kiemelte, Horvátországban jelenleg olyan gazdaságon kívüli kényszereket alkalmaznak, melyek nem teszik lehetővé, indokolttá számunkra, hogy továbbra is ott maradjunk a horvát energiapiacon.
Üzleti konfliktusról van szó

Orbán Viktor elmondta, 800 éve jó viszont ápol Magyarország a horvátokkal, a horvát-magyar baráti viszony nagyon értékes, ezt pedig nem szabad semmilyen üzleti vitával, konfliktussal lerontani.

A MOL-INA-ügyet üzleti konfliktusként kell kezelni, az állam, mint a legnagyobb tulajdonos pedig nem tehet úgy, mintha nem lenne érintett a kérdésben.

Orbán hangsúlyozta, Horvátországban jelenleg olyan gazdaságon kívüli kényszereket alkalmaznak, ami nem teszi lehetővé/indokolttá, hogy továbbra is ott maradjunk a horvát energiapiacon.

A miniszterelnök megjegyezte, fontosabb a hosszú távú barátság, mint egy konkrét üzlet, ezért javasolják a horvátoknak, hogy fontolják meg az INA részvényeinek állami kézbe vételét. Ha a horvátok úgy gondolják, hogy bizonyos tevékenységet Horvátországban állami tevékenységként kívánnak folytatni, és az ahhoz szükséges eszközöket állami kézbe kívánják venni, akkor ezt Magyarország elfogadja - tette hozzá.

Magyarországnak nincs olyan érdekeltsége, mely mindenképpen szükségessé teszi, hogy mi ragaszkodjunk ezekhez a részvényekhez - ismertette Orbán.

Orbán megjegyezte, a konfliktus megoldásának van civilizált módja, ezért nem kell senkit letartóztatni, vagy kétséges vádakkal megrágalmazni. A vitás helyzetet úgy akarja Magyarország rendezni, hogy a horvát állam is jól járjon, és a horvát-magyar kapcsolat se sérüljön.

Orbán: vegyék vissza az INA-t a horvátok!
  

Orbán Viktor szavai a kormány napokban kiadott közleményét követően még határozottabban megerősítették a magyar állam álláspontját az üggyel kapcsolatban: a MOL-nak meg kell fontolni az INA eladását. Az ügy most már egyértelműen politikai színtéren folyik, láthatóan igyekeznek rendezni a helyzetet (a magyar állam legalábbis), amit befektetői oldalról nézve érdemes kiemelni, az az, hogy minden egyes hasonló kijelentéssel, nyilatkozattal nő annak az esélye, hogy a MOL valóban megválik az INA-tól.Mit csinál a részvényár?

A MOL az elmúlt napokban is nyomás alatt állt, az esés pedig a mai kereskedésben is folytatódik, igaz a korábbiaknál kisebb intenzitással, a papírok 0,8%-ot gyengültek. A magyar piacon mindenesetre ez is elég ahhoz, hogy a leggyengébben teljesítő részvények legyenek a blue chipek között.

Orbán: vegyék vissza az INA-t a horvátok!
Előzmények

A MOL-INA-ügy kapcsán tegnap egy egészen új fejezet kezdődött, miután idehaza is politikai szintre emelkedett a kérdés, egy kormányülés keretében foglalkoztak aktívan a témával. A kormány ráadásul határozott iránymutatást adott, hogy a MOL vizsgálja felül portfólióját és készítse elő az INA esetleges eladását.A részvények az elmúlt két napban jelentős esést produkáltak, ami leginkább annak lehet betudható, hogy a piaci szereplők kezdik beárazni azt a forgatókönyvet, hogy a hazai olajtársaság esetlegesen kiszáll az INA-ból. Eddig ennek meglehetősen alacsony valószínűséget tulajdonítottak a befektetők, a mostani fejlemények alapján azonban az látszik, elérkezhet a MOL-nál is az a pont, hogy inkább eladja részesedését és a pénzt máshol fekteti inkább be.

A MOL tegnap ismertette a kormány korábbi közleményével kapcsolatos nyilatkozatát, melyben leírják, tisztában vannak a horvátországi befektetéseket övező kockázatokkal. A MOL közleményének legfőbb üzenete az lehet, hogy a társaság valóban fontolóra veszi a kormány tegnapi jelzését. A MOL egy ilyen döntés esetén a horvátokkal potenciális vevőként számol.A MOL-INA-ügy kapcsán a napokban több fejlemény is megjelent, ezek közül a legfontosabbak az alábbiak:

- a horvát szakszervezetek szívesen látnák, ha a MOL eladná részvényeit az INA-ban- a horvát kormányfő is megszólalt, aki úgy fogalmazott, Horvátország nem áll háborúban a magyarokkal- magas rangú kormányzati forrásra hivatkozva egy horvát lap arról számolt be, az országnak nincs 3 milliárd eurója arra, hogy megvásárolja az INA-részvényeketAz INA sorsával kapcsolatos bizonytalanság mellett ott van a MOL vezérének, Hernádinak az ügye is, aki már hivatalosan is felkerült az Interpol körözési listájára. Hernádit egy ideje szeretnék már beidézni a horvátok, ez eddig - főként a kormány közreműködésének köszönhetően - nem sikerült, elképzelhető ugyanakkor, hogy Hernádi további megvédések az ára az INA eladása lesz.
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-1187738330