Üzlet

Az EKB okozott riadalmat az arany piacán

Portfolio
Az EKB tegnap váratlanul 0,25 százalékponttal csökkentette irányadó kamatrátáját, ami meglepetésként érte a piacokat. A hatás természetesen nem maradt el a nyersanyagpiacon sem, a nemesfémek, valamint a nyersolaj árfolyama is esett, amiben nagy szerepet játszott a dollár erősödése is. A tegnapi riadalmat viszonylagos megnyugvás követte pénteken, melynek köszönhetően az arany és az olaj is erősödik.
Erőteljes elmozdulások voltak tapasztalhatók tegnap a nemesfémek piacán azt követően, hogy az Európai Központi Bank a ma közzétett döntése szerint 25 bázisponttal csökkentette az irányadó rátát 0,25 százalékra. Ez a lépés meglepte a piacokat, a széleskörú konszenzus szerint ugyanis csak a decemberi előrejelzéseket követően várták volna az EKB válaszreakcióját. A hír hatására először erősödés kezdődött ezt követően viszont hanyatlás volt tapasztalható az arany és az ezüst piacán. Ráadásul a várt lassulás helyett gyorsult a növekedés az Egyesült Államokban. A kereskedelmi tárca harmadik negyedéves adatai szerint évesített negyedéves alapon 2,8 százalékkal nőtt a gazdaság, miközben a konszenzus 2 százalék volt. Továbbá 9 ezer fővel 336 ezerre csökkent az újonnan regisztrált munkanélküli segélykérelmek száma az USA-ban múlt hét szombatig bezárólag az amerikai munkaügyi minisztérium jelentése szerint. Mindezek együttes hatására mind az arany, mind az ezüst eséssel zárta a csütörtöki kereskedést.

Pénteken viszont oldódni látszik a feszültség, így az arany árfolyama 0,4 százalékot, míg az ezüst árfolyama 0,3 százalékot erősödött az előző napi záróárfolyamához képest.

Az EKB okozott riadalmat az arany piacán


Az EKB okozott riadalmat az arany piacán
A Brent világpiaci ára 1,3 százalékos, míg a WTI árfolyama 1,2 százalékos mínuszban is járt csütörtökön azt követően, hogy az EKB döntésének hatására jelentős dollárerősödés következett be az euróval szemben. Ennek hátterében az áll, hogy a dollárban denominált eszközök így relatíve drágábbá válnak az egyéb devizával rendelkező spekulánsok számára. A pénteki kereskedésben viszont már a megnyugvás jelei tapasztalható, ennek köszönhetően a Brent árfolyama 0,1 százalékot, míg a WTI árfolyama 0,2 százalékot erősödött.

Az EKB okozott riadalmat az arany piacán


Az EKB okozott riadalmat az arany piacán
eu summit_getty
Katona Bence Hiventures
IMG_20191017_163000
kulfoldi piaci terjeszkedesi tapasztalatok panelbeszelgetes
Frankfurti tőzsde
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
hongkong191017
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Katona Bence Hiventures