Üzlet

Rosszabb a helyzet, mint a válság legsötétebb időszakában

Portfolio
Rosszabb helyzetben van a világ most, mint 2008-ban, a gazdasági válság legsötétebb időszakában - nyilatkozta Marc Faber, a neves befektető a CNBC-nek. Ennek oka az a hitelek robbanásszerű növekedése az olyan országokban, mint Kína.
Valódi hitelpiaci boom volt az elmúlt években az olyan országokban, mint Kína, ennek eredményeként pedig rosszabb helyzetben van a világ most, mint 2008-ban, amikor a globális gazdasági válság legsötétebb időszakát éltük - véli Marc Faber. "Ha azt feltételezzük, hogy a 2008-as krízis annak volt köszönhető, hogy túl sok hitel van a rendszerben, most még rosszabb a helyzet, hiszen százalékosan nagyobb a hitelek aránya" - tette hozzá.

Marc Faber most a BIS (Bank for International Settlements) vezető közgazdásza, William White tanulmányára hivatkozik, aki szerint jelenleg a fejlett országokban a teljes hitelállomány a GDP 30%-ára rúg, ami magasabb, mint 2007-ben. Aggasztó, hogy Kínában a hitelek GDP-hez viszonyított aránya 50%-kal nőtt az elmúlt 4 és fél évben.

Közgazdászok már korábban felhívták rá a figyelmet, hogy a hitelezés robbanásszerű növekedése lehet az egyik legnagyobb kockázat a világ második legnagyobb gazdaságának számító országban. Az elmúlt hónapokban Kína már tett lépéseket a hitelezés visszafogására. Faber szerint Ázsiában nem az államok, hanem a háztartások eladósodottsága növekedett. Különösen például Szingapúrban, ahol a háztartások hitelállománya a GDP 75%-ára ugrott, míg 2010-ben még csak 63%-ot tett ki. Ennek oka pedig a rendkívül alacsony kamatoknak volt betudható, amelyek ösztönözték a hitelfelvételt.

"Rosszul fog végződni, csak az a kérdés, hogy kisebb gazdasági válságokat élünk majd meg, amik pénznyomtatásba torkollnak, vagy pedig végül inflációs spirálba kerülünk" - tette hozzá Marc Faber.

Marc Faber élete
Marc Faber 1946. február 28-án született Zürichben, Genfben járt iskolába. Közgazdászként végzett a Zürichi Egyetemen, 24 éves korában Ph.D. fokozatot szerzett. Az 1970-es években Faber a White Weld & Company cégnél dolgozott New Yorkban, Zürichben és Hongkongban. Az ázsiai városba 1973-ban tette át a székhelyét, 1978-1990 között ügyvezető igazgatója volt a Drexel Burnham Lambertnek. A cég megszűnése után saját céget alapított, Marc Faber Limited névvel. Jelenleg Thaiföldön él, Chian Mai-ban.
A Marc Faber egy befektetési tanácsadó cég, alapvetően érték alapú stratégiát követ, azonban ez a befektetési politika sokszor keveredik a piac ellen játszó megoldásokkal. Faber általában szeret elvonatkoztatni az éppen aktuálisan mainstream nézettől és inkább alternatív befektetési megoldások iránt mutat érdeklődést. Legnagyobb megérzései között említik, amikor az 1987-es tőzsdekrach előtt egy héttel a részvénypiaci kiszállás mellett érvelt, bár később ő is beismerte, hogy életveszélyes volt ez a tanács.

Véleménye szerint a piaci időzítés a legfontosabb, Faber persze nem tökéletes, 1999-ben például nagyon sok pénzt vesztett azzal, hogy az amerikai piac esésére játszott, 2000 óta viszont minden nagyobb trendet helyesen játszott meg. Megjósolta az olaj, a nemesfémek és egyéb nyersanyagok árfolyamának felrobbanását, sőt a feltörekvő piacokat mindig is a legjobb piacok között emlegette. A pénzügyi válságot is nagyjából jól látta előre, 2007 közepén már nagyobb korrekció eshetőségéről beszélt, 2008 júniusában a Bloombergnek adott interjújában azt vetítette előre, hogy gyakorlatilag minden eszközosztály (részvény, ingatlan, nyersanyag) esés elé néz.

A Doktor Doom névre keresztelt befektető sikeres megérzéseinek köszönheti hírnevét, ő jegyzi a Gloom, Boom and Doom hírlevelet, számos konferencián vesz részt előadóként, interjúkat ad a CNBC-nek és a Bloombergnek.

Matolcsy
Portfolio Konferencia
Promenada Targu Mures
NEW YORK, USA - APRIL 18: A Toyota Mirai model car is on display during the New York International Auto Show on April 18, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
shutterstock_1077839366
Az Országos Gerincgyógyászati Központ bejárata.
Frankfurt Stock Exchange
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Matolcsy