Üzlet

Varsóra figyel a világ

MTI
Az ENSZ következő, két év múlva megkötendő klímaváltozás elleni egyezményét készítik elő a ma kezdődött varsói klímakonferencián.
A lengyel fővárosban 194 ország és az Európai Unió képviselői kezdtek tárgyalásokat a 2015-ben Párizsban megkötendő nagy jelentőségű egyezményről. Az értekezlet két hétig tart.

Noha a varsói tanácskozáson nem várható nagy jelentőségű döntés, megfigyelők szerint a konferencia eredményei mégis előrevetíthetik azt, hogy sikerül-e tető alá hozni a 2015-ös egyezményt.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) igazgatója, Achim Steiner a konferencia előtt azt hangsúlyozta, hogy mihamarabb fel kell gyorsítani a klímaváltozás elleni intézkedéseket. "Jó úton indultunk el, de a sebesség, amivel haladunk, egyáltalán nem elég gyors" - mondta az ENSZ-illetékes az NDR német közszolgálati rádiónak.

Egyesek szemében fékezi a varsói konferenciával szembeni várakozásokat, hogy a vendéglátó ország hagyományos, széntüzelésű erőműveivel nem tartozik a klímaváltozás elleni küzdelem élharcosai közé.

Ezzel szemben Todd Stern, az Egyesült Államok képviselője Washingtonban újságírók előtt optimistának mutatkozott. Stern szerint a varsói konferencia "történelmi lehetőséget" tartogat. "Előrelépést akarunk" - hangsúlyozta. Stern szerint a korábbi klímakonferenciákkal ellentétben érezhető a változtatásra irányuló közös akarat, például a Kína és az Egyesült Államok közötti szorosabb együttműködés szándéka.

Varsóra figyel a világ
A párizsi konferenciáig olyan kérdésekben kell megállapodniuk a világ országainak, hogy a fejlődő, valamint a fejlett országok mekkora részt vállaljanak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséből, és hogy a fejlett ipari országok mennyi anyagi eszközzel támogassák például a klímaváltozás következményeinek különösen kitett országokat a környezetkímélőbb energiahordókra való átállásban vagy abban, hogy mezőgazdasági termelésüket a változó éghajlati viszonyokhoz igazítsák. Nyitott kérdés az is, hogy a következő egyezmény mely pontjai legyenek kötelező erejűek.

Az ENSZ támogatásával működő Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) legutóbbi, szeptemberben kiadott jelentése a korábbinál is komorabb előrejelzéseket fogalmazott meg. Az IPCC-jelentés a korábbinál határozottabban fogalmazott, amikor azt írta, hogy "rendkívül nagy valószínűséggel" az ember a globális felmelegedés fő okozója. A jelentés szerint a tengerek vízszintjének emelkedése gyorsabb lehet, mint korábban gondolták, s az évszázad közepére nyaranta csaknem teljesen eltűnhet a jégtakaró a sarki tengerekről, ha az emberiség nem csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar