Üzlet

Megerősödhet az új nyugdíjpillér?

Portfolio
Elvileg 2007-től lehetőség lenne rá, hogy foglalkoztatói nyugdíjpénztárak induljanak, azonban a válság, valamint az emberek sajátos befektetési preferenciái miatt nincs tolongás az alapításokért. Az NGM törvénymódosítása viszont változást indíthat el, egyes piaci források szerint maga az állam lehet, aki például a Takarékbankon és hálózatán keresztül a piacra lép, de akár más foglalkoztatók is követhetik a példáját - írja a Napi Gazdaság.
A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatókról szóló törvény 2007-től az Európai Uniós kötelezettségre lépett életbe 2007-től, ezen a fronton azonban sok változás nem történt, amelyet főként a válságra hivatkozva lehet indokolni. Egy intézmény igaz indult a Quaestor Foglakoztatói Nyugdíjszolgáltató néven, azonban tömegesen nem indultak meg a munkáltatók által szponzorált nyugdíjprogramok. A Nemzetgazdasági Minisztérium viszont olyan törvénytervezetet bocsátott társadalmi vitára, amely jelentősen átalakíthatja a szabályokat, piaci információk szerint könnyen lehet, hogy a foglalkoztatói nyugdíjpénztárak piaca kibővülhet.

A lap szerint a törvénymódosítások olyan elemeket tartalmaznak, amelyek nagy valószínűséggel egy alapítói szándékkal bíró lobbi hatására valósítanának meg. A tervezet szerint pénztárak bank, befektetési társaság vagy biztosító alapíthat, viszont munkáltató nem. Viszont lehetőség nyílna arra, hogy az emberek egyénileg belépjenek egy foglalkoztatói nyugdíjpénztárba, ha a tagdíjat saját maguk fizetnék. Sőt a foglalkoztatók sem maradnának ki az alapításból, ám csak önkéntes pénztárban lehetnének alapítók elkülönült jogi személyként, esetleg több foglalkoztató is alapíthatnak közösen egy zárt pénztárat.

A szakértők többsége a témában nem akart nyilatkozni, azonban bizonyos források szerint a korábbi leírásoknak megfelelően egy potenciális alapító mindenképpen szóba jöhet, viszont még valószínűbb, hogy maga az állam kíván a piacon megjelenni nagyobb részesedéssel. Például az alapítói banki hátteret a most formálódó Takarékbank és hálózata adhatná. Amennyiben a résztulajdonos Magyar Posta alkalmazottait is beleszámítjuk, akkor közel egymillió lehetne a taglétszám induláskor. Ezt meghaladódóan más piaci szereplők aktivitására is lehet számítani, például egyéb foglalkoztatókra is. Ami azért is valósulhat meg, mert a legnagyobb probléma nem is a vagyon kezelésével, hanem magával a nyugdíjszolgáltatással van, amely jelentős kockázatot hordoz magában. Könnyítés jelent viszont, hogy a zárt pénztárak kérhetnek nyugdíjszolgáltatást a foglalkoztatói pénztártól is.
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
címlap_INA