Üzlet

Az erős hazai - Opel Cascada és Opel Zafira 1,6 SIDI

Hámor Iván
Az Opel ugyan felhagyott a magyarországi autógyártással, de a szentgotthárdi üzem továbbra is üzemel. Az elmúlt évek fejlesztéseinek, beruházásainak köszönhetően egy új motorcsalád előállítása is elkezdődött, melynek egyik tagját, az 1,6 literes turbós benzinest két, teljesen eltérő karakterű karosszériába - a Cascada kabrióban, illetve a Zafira egyterűben - is kipróbálta a Portfolio.hu.
Az Opel megújulásának és újrapozícionálásának fontos eszköze mindkét modell, de a teljes sikerhez a műszaki tartalom frissítése is nélkülözhetetlen. A vásárlók - beszerzők - döntéseiket a forma és a táblázatkezelők cellái alapján hozzák meg, de a felhasználóktól érkező későbbi jelzések a 3-5 év múlva esedékes cserét már befolyásolhatják. Így az Opel a - szinte teljes - típuspalettájának formai megújítása után azok műszaki tartalmára fókuszál. Ennek része a Szentgotthárdon gyártott új motorcsalád is, mely tagjai közül az 1,6 literes turbós benzines, 170 lóerős változata került a Cascadaba és a Zafirába is.

Az erős hazai - Opel Cascada és Opel Zafira 1,6 SIDI
A Cascada egy klasszikus kabrió, vászontetővel és majdnem négy, teljes értékű üléssel. E tekintetben messze túlmutat a többi, alsó-középkategóriás kabrión, nem véletlenül kapott külön nevet. Műszakilag tehát az Astrával közös, de sok tekintetben az Insignia nyitható tetejű változatának is tekinthető. Formája, stílusa, eleganciája minden esetre magasabbra pozícionálja, mint a műszaki alapjai - és ennek megfelelően a tervezési, gyártási költségei - predesztinálnák. Üzleti szempontból ennek jó hatást kell gyakorolnia az Opel eredményességére, de ehhez vevőkre is szükség van. Szerencse, hogy a kabriók fő piacain - Nagy-Britannia, Németország - jók a márka pozíciói, és ezen piacokon nem is estek vissza az autóeladások.

Az erős hazai - Opel Cascada és Opel Zafira 1,6 SIDI
Az Opel Cascada tehát egy jól használható kabrió, mely csomagtere csukott tetővel még nagynak is nevezhető, bár nagyméretű tárgyakat nem lehet benne elhelyezni a szűk nyílás miatt. Az utazási komfortja az állítható csillapításnak köszönhetően még rossz úton is megfelelő, a kabrióknál előforduló karosszériaremegés, torziós csavarodás nem érezhető benne. Tavasszal, ősszel, csapadékmentes napokon már 10 oC-os hőmérséklet felett is használható nyitott tetővel, a kormány- és ülésfűtés, valamint a hatékony utastérfűtésnek köszönhetően nem kell tartani a hidegtől. Használatát nagyban megkönnyíti az elektromos mozgatású tető, ami ráadásul menet közben - kb. 40 km/h alatt - is nyitható, illetve zárható.

Az erős hazai - Opel Cascada és Opel Zafira 1,6 SIDI
Mivel egy nyitható tetejű autóba sokkal több vasat kell beépíteni, mint a zárt társaiba, ezért a Cascada kifejezetten a nehéz járművek táborába tartozik - nem utolsó sorban az Astra nagy tömegének is köszönhetően. Ez sajnálatos módon a dinamikájára és a fogyasztására is negatív hatást gyakorol. Nem képez ugyan forgalmi akadályt a Casacada, de dinamikusnak sem lehet igazából nevezni. A 170 lóerős teljesítménye inkább a - kabriózáshoz egyébként sokkal jobban illő - nyugodt autózást teszi lehetővé, mintsem a gyorsat. Egy-egy előzés ugyan nem gond, de ennek az autónak nem a gyorsaság a célja. A nagy tömeg sajnos a fogyasztási adatokon is meglátszik, 10 liter közelébe - felülről - csak nagyon nagy odafigyeléssel és célirányos közlekedéssel sikerült leszorítani a városban inkább 12 litert is elérő száz kilométerenkénti átlagot.

Az erős hazai - Opel Cascada és Opel Zafira 1,6 SIDI
A Zafirában ugyanez a motor teljesen más arcát mutatta. A megjelenésének köszönhetően üzleti célú felhasználásra is alkalmas családi egyterűben ha dinamikusabbnak nem is érződött, a nagy homlokfelület ellenére - valamint a valamivel alacsonyabb tömeg jótékony hatásának köszönhetően - jóval kevesebbet fogyasztott. Ebben az autóban bőven 9 liter alatt lehetett vele közlekedni, jellemzően városi forgalomban.

Az erős hazai - Opel Cascada és Opel Zafira 1,6 SIDI
A Zafira az erőforráson kívül nem változott, továbbra is az egyik legattraktívabb egyterű, aminek a variálhatóságára és - a választott felszereltségi szint, illetve az opciók függvényében - a kényelmére, szolgáltatásaira sem lehet panasz.

Az erős hazai - Opel Cascada és Opel Zafira 1,6 SIDI
Az Opel új, Szentgotthárdon gyártott motorja tehát tudja azt, amit egy korszerű erőforrástól el lehet várni, de a képességeit csak a köré épített karosszériával együtt lehet értékelni, figyelembe véve az utóbbi specialitásait is.
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
címlapkép_zöld