Üzlet

Csodafegyvert fejlesztett Amerika?

Portfolio
Amerika az elmúlt években átformálta a világ energiaellátásáról alkotott korábbi képet azzal, hogy nem konvencionális gázkészleteit gazdaságosan kitermelhetővé tette. A palagáz-forradalom folyományaként már Amerika újraiparosításáról szólnak hírek, számos nemzetközi cég számol azzal, hogy energiaintenzív gyártókapacitásait az Egyesült Államokba helyezi. De mit csinál eközben a világ többi része?
Az amerikai palagáz-forradalom nem csak Amerika, hanem szinte az egész világ energiapiacát felforgatta az elmúlt években. A korábban kibányászhatatlannak hitt ásványkincsek az új bányászati technológiáknak köszönhetően nagy mennyiségben váltak hozzáférhetővé, jelentősen átformálva ezzel a világ egyik meghatározó gazdaságának energiagazdálkodással kapcsolatos jövőképét. Az új technológiai eljárások ráadásul nem csak a földgáz esetében mutatkoztak sikeresnek, hanem a nem hagyományos olajkészletek felszabadításában is eredményesnek bizonyultak. A "forradalom" mögött álló egyik legfontosabb technológiai újítás, a nagynyomású kőzetrepesztés megjelenése volt, amelyet kiegészített az oldalirányú fúrási megoldások elterjedése.

A nem konvencionális készletek felszabadításának sajátossága ezen felül, hogy jelentősen több fúrásra van szükség, mint egy hagyományos formáció kitermelése esetében, hiszen ezeknél az eljárásoknál nem egy nagyobb felhalmozódásból történik a termelés, hanem a tömöttebb kőzetekben szórványosan elhelyezkedő "szénhidrogénfoltokat" állítják termelésbe. A kőzetrepesztés egyrészt lehetővé teszi, hogy ezek a szénhidrogének utat találjanak maguknak a föld felé, másrészről pedig egybenyitja ezeket a kisebb előfordulásokat.

Folyamatosan növekszik a kitermelés Amerikában

Az Egyesült Államokban egy hosszú, évtizedes ösztönző politika beérésének lehetünk tanúi a "palagáz-forradalom" kapcsán, ami által az Egyesült Államok a földgáz esetében hamarosan exportőri szerepbe kerülhet, míg a kőolajnál ismét a világ legnagyobb termelőjévé válhat. 2008 és 2012 között 3,5-szeresére nőtt az Egyesült Államok palagáztermelése, aminek köszönhetően már a belföldi földgáztermelés közel 40%-át adta a múlt évben.

Csodafegyvert fejlesztett Amerika?
Amerika gazdasága komoly lökést kap a palagáznak köszönhetően

A bőséges mennyiségben megjelenő földgáz rekord alacsony földgázárakat hozott Amerikában. A kitermelési-boom következtében a földgázzal sok esetben a termelési költségek alatt kereskedtek, és kereskednek. Az ágazatban a folyamatok optimalizálása, illetve fejlesztése révén az elmúlt években is csökkentek a termelési költségek, másrészről pedig a gáztermelés során sok esetében nedves gázok, folyékony szénhidrogének is a felszínre tőrnek, ami a magas kőolajáraknak köszönhetően érdemi bevételt jelentenek a termelők számára.

A rendkívül kedvező áru földgáznak betudhatóan már Amerika újraiparosításáról szólnak a hírek, és valóban számos energiaintenzív ágazat veszi számításba új beruházásai kapcsán az Egyesült Államokat. Az energiaipar szintén erőteljesen elindult a földgázhasználat felé, mi több, ez az Egyesült Államok egyik legfontosabb "klímavédelmi fegyvere" jelenleg, hiszen a földgáz alapú áramtermelés a legtöbb esetben a szenet szorítja ki a piacról.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) nemrég megjelent WEO 2013 kiadványa rámutatott, hogy az elmúlt években jelentős regionális árkülönbségek alakultak ki a földgáz "világpiacán", amelyek várhatóan a következő évtizedekben is fennmaradnak majd.

Csodafegyvert fejlesztett Amerika?
Mi a helyzet a világ többi pontján?

A világ többi pontján nagyon röviden fogalmazva lemaradtak a nem konvencionális készletek termelésbe állítása terén, és az IEA a közeljövőben sem vár érdemi elmozdulás ebből a helyzetből. Észak-Amerika mellett egyedül Kínában folynak kereskedelmi jellegű palagáz-termelési tevékenységek, de itt is többnyire még kísérleti jelleggel.

Európában számos tényező nehezíti a palagázzal kapcsolatos kutató és kitermelési munkák elindítását. Egyrészről jóval erősebbek a környezetvédelmi megfontolások a lakosság körében, ami részben összefügg a relatíve magasabb (Amerikához képest) népsűrűséggel is. A geológiai adottságok korántsem annyira kedvezőek, mint az Egyesült Államokban, továbbá hiányzik az a robusztus olajipari kiszolgáló ágazat, amely képes lenne versenyképes áron megbirkózni a nagyszámú fúrásokkal. Szintén fontos eltérés mutatkozik a két kontinens finanszírozási kultúrája között, illetve abban is, hogy Amerikában a földtulajdonosok is érdekeltek abban, hogy a területükön szénhidrogének után kutassanak.

Európa keleti végén a többnyire egyoldalú orosz gázfüggőség következtében viszonylag nagyobb a támogatottsága a palagáz utáni kutatásnak, illetve a repesztéses eljárások alkalmazásának. Lengyelországban komoly programok futnak a témában, és nemrég Ukrajna is több nemzetközi olajvállalatot meghívott saját nem konvencionális gázkészletei kitermelésbe állításárának elősegítésére. Hazánkban a "makói gázvagyon" felszabadítása kapcsán történtek kísérletek korábban, de a rendkívül nagy mélység következtében az eddig folytatott fúrások nem jártak sikerrel, és a korábban érzékelhető lelkesedés alábbhagyott.

Habár a világ számos más pontján is vannak érdemi nem konvencionális gázkészletek, az IEA úgy számol, hogy még a következő évtizedben is a "palagáztermelés" négyötöde Észak-Amerikához kötődik majd.
FrankfurtTőzsde
forint191231
OTP
cimlap_olaj0127
unios koltsegvetesi alku Orban Viktor EU csucs
MagyarTelekom
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hogyan reagálj a tőzsdei pánikokra, miként profitálhatsz belőle?
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
FrankfurtTőzsde