Üzlet

Hol vannak az új autók?

MTI
Hámor Iván
Az idén várhatóan 62 ezer új személyautó talál gazdára, ez 10%-kal több a múlt évi eladásnál, de a piac konszolidációjáig még eltelik néhány év - mondta Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) ügyvezető elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
A személygépjármű forgalomba helyezés területén az MGE 2013-ra az előző évihez képest 10% növekedést prognosztizált, amely némileg alacsonyabb szintet, kb. 6%-ot ért el a valóságban. Az év eleji jelentős visszaesés pozitív irányba fordult márciusban, és ez a folyamat folytatódott, így október végére a piac már pluszban volt, ami novemberre sem változott, míg decemberben a 2012-essel azonos mértékű forgalomba helyezés történt. A nagy százalékpontban megmutatkozó növekedés azonban az alacsony bázisnak is köszönhető, a statisztikák elemzésekor ezt is figyelembe kell venni. Ugyanakkor a 2013. december hónap már a 2012-es viszonylag erősebb referenciához képest maradt stabil, ami a trend pozitív jellegét sokkal jobban megerősíti, mint a korábbi hónapok kétszámjegyű ugrásai.

Míg 2007-ben 176 ezer új és 24 ezer használt autót, addig 2013-ban 56 ezer új és 71 ezer használt kocsit értékesítettek a kereskedők. Az MGE azt javasolja a kormánynak, hogy legfeljebb 13-14 éves autókat lehessen behozni az országba - tette hozzá az ügyvezető elnök.
  

A 2013-as növekedés statisztikailag valóban létezik, de a képet nem csak a bázishatás árnyalja, hanem a re-export jelentős mennyisége is. Ennek pontos mértékéről nincsenek pontos nyilvántartások és minden érintett "hímes tojásként" kezeli a kérdést, de a nem hivatalos becslések szerint eléri, sőt meg is haladhatja a teljes forgalomba helyezett személyautó mennyiség 20%-át. A forgalomba helyezési statisztikákból az is kiderül, hogy minden szegmens érintett ebben a folyamatban, a relatív olcsó kisautóktól a jóval drágább prémium modellekig, sőt a kishaszonjárművek is bekerültek ebbe a körbe.A kishaszonjárművekből 11 500 darab fogyott 2013-ban, idén 10%-kal több kelhet el, így az eladás elérheti a 12 500-at. Az MNB kedvezményes hitele is hozzájárult az eladások emelkedéséhez - tette hozzá Erdélyi Péter. 2013 végére a finanszírozási feltételek kedvező irányú változása jelentős előrelépést hozott, így az év utolsó hónapjaiban már-már a válság előtti forgalomba helyezést közelítő számokkal lehetett találkozni.

Dér Péter, az MGE elnökségi tagja a nagyhaszonjárművek piacán idénre 20-25%-os csökkenést valószínűsített, amely 3600 új eladást jelent. Ennek oka az, hogy tavaly 20%-kal bővült ez a piac, mivel az Euro 6-os motorokra való átállás - illetve annak árnövelő hatása - miatt sok fuvarozó előre hozta a vásárlást.
Ebben a szegmensben az a gond, hogy az eladás 85%-a 16 tonna feletti nyerges vontató. Ezek egy részén nem Magyarországon végzik a karbantartásokat, szükséges javításokat - tette hozzá Dér Péter.

A motorkerékpár-piac a 2004-es 12 ezres eladás 15%-ra esett vissza, idén 10%-os növekedéssel 2100 motor eladása várható. Annak ellenére, hogy 2012 tavasza óta a B-kategóriás jogosítvánnyal már vezethető a 125 köbcentis motorkerékpár, az eladás nem növekedett. Ezt nem utolsó sorban a magas adótehernek tudta be Szloboda Tamás, az MGE elnökségi tagja.
Egy új, 125 köbcentiméteres, munkába járásra használt motor regisztrációs adója 95 ezer forint, ez több mint egy 4 milliós hobbi motorkerékpáré. Az MGE 20 ezer forintos regisztrációs adót látna reálisnak - tette hozzá az elnökségi tag, aki szorgalmazta az 50 köbcentiméteres segédmotorok regisztrációját is.

Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke arról számolt be, hogy a szakmai szervezet továbbra is jelentős erőfeszítést tesz a legálisan működő javító szakma versenyképességének a megteremtéséért. Az Autós Nagykoalíció szeretné érzelemdúsabbá tenni a mobilitást. Régebben emberek gyártották az autókat az embereknek, most robotok készítik az elgépiesedett társadalomnak. A szervezet törekvése arra irányul, hogy jöjjenek vissza az érzelmek a mobilitásba, illetve a jelenleginél nagyobb megbecsülésben részesüljön minden résztvevő, aki a közlekedés fenntartásában, működtetésében részt vesz.
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Frankfurti tőzsde