Előfizetői tartalom

Lefagyasztja az amerikai gazdaságot a sarkvidéki hideg?

Portfolio
Egy sarkköri légörvény miatt napok óta embertelen hideg tombol az Egyesült Államokban, nap közben nem ritka, hogy főként az ország északi részén fekvő városokban akár mínusz 30 foknál is hidegebb van, egyes napokon alacsonyabb a hőmérséklet Detroitban vagy Clevelandben, mint a Déli-sarkon. Az elképesztő hideg elsősorban a közlekedésben okoz jelentős fennakadásokat, több városban illetve környékén nem csak a helyi és a helyközi közlekedés bénult meg, a légiközlekedés is akadozik. Az extrém hideg azonban a gazdaság egészére is hathat: a fagy a lakossági fogyasztást és a GDP bővülését is visszafoghatja és bizonyos nyersanyagok drágulását is okozhatja. Az alábbiakban összefoglaltuk, milyen területeken hat az extrém hideg az Egyesült Államokban.

Mi lesz az amerikai gazdasággal? A Goldman Sachs vezető elemzője, Kris Dawes szerint a rendkívüli hideg a pénteki munkaerőpiaci számokat is befolyásolhatja valamelyest, az adatok összesítése ugyanis azokban a napokban történt, amikor sorra dőltek meg a negatív hőmérsékleti rekordok. A Goldman Sachs elemzői egyébként 175 ezres foglalkoztatottság bővüléssel számolnak decemberre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés