Üzlet

Melyik műkincseket veszi meg az MNB?

Portfolio
A hivatalos sajtóközlemény megjelenése óta a Magyar Nemzeti Bank nem adott további információkat arról, hogyan és mire kívánja elkölteni a műkincsvásárlásra 2018 végéig előirányzott 30 milliárd forintját, illetve milyen további sorsot szán a megvásárolt műkincseknek. A műtárgy.com ezeket a forgatókönyveket elemzi.
Az sem világos, mit kell értenünk a "műkincs" fogalma alatt. A szűkebb, szakmai szóhasználat a nemesfémből, drágakőből készült műtárgyakat nevezi műkincsnek, a köznyelv a "műtárgy" fogalomhoz hasonlóan a kulturális javak szinonimájaként használja, utóbbiak viszont a képzőművészeti alkotások mellett a régészeti leletektől a régi közlekedési eszközökön át a kéziratokig és régi könyvekig összesen 15, önmagában is sokszínű tárgycsoportot foglalnak magukban. Kérdés az is, miért volt ilyen sürgős a közlemény megjelentetése, miért nem várták meg vele például a "műtárgypiaci szakértőkből és az MNB vezető munkatársaiból álló" Tanácsadó Testület létrehozását.

Az ugyanis, hogy ez a testület még nem állt fel, nemcsak a közlemény szóhasználatából valószínűsíthető, hanem abból is, hogy a szakma legismertebb képviselői közül még senki sem jelezte, hogy felkérést kapott volna a közreműködésre. Az információk hiányában azonnal megindult az elméletek gyártása, melyek között ésszerűnek vagy kevésbé ésszerűnek hangzók egyaránt vannak. Sokan feltételezik például, hogy az MNB nem "vaktában" kezd majd keresgélni a szóba jöhető műtárgyak között, hanem eleve pontosan tudja, mit akar megszerezni - például jelenleg hazai közgyűjteményekben őrzött, de a későbbiekben eredeti tulajdonosaiknak esetlegesen visszaadandó műtárgyakat, a Szovjetunióba elhurcolt műkincseket vagy éppen a Seuso-kincseket. A magyar kulturális örökség jelentős részének itthon tartására vagy hazahozására irányuló törekvés önmagában helyes, a kérdés inkább az, hogy a különböző állami szerveknek, közintézményeknek vagy éppen a magánszektornak ebben hol és milyen szerepet kell vállalnia. És nem lenne helyes elfelejtkezni arról sem, hogy a kiemelkedő magyar műkincsek neves külföldi köz- vagy magángyűjteményekben őrizve is igen nagy szolgálatot tesznek a magyar kultúrának.

Ahogy arra az MNB közleménye rámutat, a központi bankok hasonló jellegű aktivitására nemzetközi példák is vannak, amihez hozzátehetjük, hogy a kiemelt kulturális javak "visszavásárlását" célzó - igaz, jóval kisebb léptékű - projektek az itthoni gyakorlatban sem ismeretlenek. A magyar kulturális tárca még 1999-ben hirdetett meg egy olyan programot, melynek célja a háborúban kifosztott, később állami tulajdonba került kastélyok eredeti bútorainak és egyéb berendezési tárgyainak visszaszerzése volt. A program lassan indult, főként az új tulajdonosok bizalmatlansága miatt, akik sokszor kalandos, vélhetően nem is mindig legális úton jutottak hozzá ezekhez a tárgyakhoz és az ajánlatban kezdetben csapdát sejtettek. A projektet kezelő, azóta megszüntetett Műemlékek Nemzeti Gondnoksága ezért az első évben csak 35 tárgyat tudott visszaszerezni, amire néhány millió forintot kellett áldoznia, a rákövetkező évtizedben azonban már több ezer tárgy került vissza a kastélyokba százmilliós összértékben. A "habot a tortán" a fertődi Esterházy-kastély díszterme teljes barokk bútorzatának visszavásárlása jelentette, amit egy Németországban élő, Fertőd környékéről származó család ajánlott fel megvételre 2012-ben. A négy karosszékből, három kerevetből és néhány zsámolyból álló együttes értékét a szakértők 100-120 millió forintra becsülték.

szerző: műtárgy.com
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
zuckerberg